UE ia în considerare limitarea rolului Rusiei în cadrul Fondul Monetar Internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oficialii Uniunii Europene iau în considerare limitarea accesului şi influenţei Rusiei în ceea ce priveşte finanţarea obţinută de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) după invazia forţelor ruse în Ucraina, au declarat şase oficiali pentru Reuters.

Acest scenariu ar creşte presiunea asupra economiei şi sistemului financiar al Rusiei şi ar constitui un pas important în extinderea izolării internaţionale a Moscovei.

O opţiune este excluderea în totalitate a Rusiei din cadrul FMI, au spus oficialii, deşi unii dintre ei au precizat că ar fi un proces dificil, poate chiar imposibil.

”Există o discuţie în acest sens, dar excluderea completă a Rusiei este probabil nerealistă pe motive de cvorum legal”, a spus un înalt oficial UE, referindu-se la sprijinul necesar oferit de ţări precum China.

”Alte opţiuni analizate în acest moment includ suspendarea drepturilor de vot ale Rusiei, precum şi blocarea accesului acesteia la o monedă specială a FMI şi anume, Drepturile Speciale de Tragere (DST)”, au spus oficialii.

DST este o monedă a FMI a cărei valoare se calculează în funcţie de dolarul american, euro, lira sterlină, yeni şi yuani. Pentru a cheltui cele 17 miliarde de dolari în DST, Rusia ar trebui să găsească ţări care doresc să le schimbe pentru moneda naţională.

Rusia a suferit deja o îngheţare a activelor Băncii Centrale, interdicţii în spaţiului aerian al UE, Canada şi SUA, eliminarea unui număr de bănci din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, precum şi sancţiuni împotriva unui grup de oligarhi ruşi.

Statele Unite şi UE sunt acum îngrijorate de faptul că Moscova, căreia i s-au retras 630 de miliarde de dolari, ar putea avea acces la 17 miliarde de dolari din rezervele FMI pe care le-a primit anul trecut pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

PRESIUNEA CREŞTE

Oficialii au confirmat că, deşi s-a discutat despre limitarea drepturilor de membru ale Rusiei la FMI şi blocarea accesului său la DST, discuţia a vizat mai multe aspecte.

”Este în curs de desfăşurare o discuţie pentru excluderea Rusiei din toate instituţiile financiare internaţionale”, a spus un al doilea înalt oficial.

"Cu toate acestea, excluderea Rusiei din FMI ar putea să nu fie posibilă din punct de vedere legal, a specificat un alt oficial.

”Din punct de vedere juridic, nu poate fi exclusă. Nici măcar statele membre care au comis genocid nu au fost excluse, deoarece ar fi nevoie de dovada unei încălcări legale a acordului FMI, deci este foarte puţin probabil să se realizeze”, a spus al treilea oficial.

În ceea ce priveşte finalitatea discuţiilor, primul oficial a spus că este o chestiune urgentă, dar alte state membre ale FMI ar putea avea ceva de obiectat în acest sens.

Unul dintre oficiali a afirmat că drepturile Rusiei sunt evaluate din cauza temerilor că ar putea folosi FMI pentru a evita sancţiunile impuse Băncii Centrale Ruse.

”Statele Unite analizează şi ele acest lucru. Dar... China, India şi alte state ar putea fi o problemă”, a subliniat primul oficial citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite