Trenurile de călători din Cluj-Napoca și Oradea vor fi înlocuite din 8 ianuarie cu autobuze și autocare

0
Publicat:

Transportul pe calea ferată pe toată zona cuprinsă între Cluj-Napoca şi Oradea va fi înlocuit cu transportul cu autocare sau autobuze, începând cu data de 8 ianuarie 2024, a anunţat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), pe pagina sa de Facebook.

foto tren de călători CFR Călători
Trenurile din Cluj-Napoca și Oradea vor fi înlocuite cu autobuze și autocare Foto: Shutterstock

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că, începând cu data de 8 ianuarie 2024, continuitatea serviciilor publice pe toată zona cuprinsă între Cluj-Napoca şi Oradea va fi asigurată prin introducerea serviciilor de autocare sau autobuze de înlocuire tren de călători. (...) Programele de transport al autocarelor, respectiv, autobuzelor de înlocuire tren ale operatorilor de transport feroviar de călători Interregional Călători şi Transferoviar Călători sunt cuprinse în documentele anexate pe site-ul ARF. În ce priveşte operatorul de transport feroviar de călători, cu capital de stat, CFR Călători, precizăm că acesta va institui serviciile de înlocuire tren în termenul cel mai scurt, în condiţiile finalizării procedurilor de achiziţii publice ale acestor servicii”, se arată în postare.

La bordul autobuzelor şi autocarelor de înlocuire tren de călători vor fi valabile titlurile de călătorie feroviare.

„De asemenea, menţionăm faptul că, autobuzele şi autocarele de înlocuire tren vor permite reintroducerea unor servicii publice de transport oferite în cadrul mersului de tren 2022/2023, care au fost suspendate în condiţiile capacităţii de transport pe timpul lucrărilor de modernizare a infrastructurii, iar biletele vor putea fi achiziţionate şi prin canalele de vânzări ale operatorilor de transport feroviar, inclusiv din zonele fără trafic pe perioada lucrărilor”, subliniază autoritatea.

Detalii suplimentare privind programul autobuzelor sau autocarelor de înlocuire, precum şi alte condiţii de transport, se pot obţine de la cei doi operatori de transport feroviar.

Executivul a adoptat, pe 30 decembrie 2023, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului feroviar, în baza căreia Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) şi operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători sunt abilitaţi să introducă, prin acte adiţionale la contractele de serviciu public, servicii de autocare/autobuze de înlocuire tren de călători în zonele unde liniile de cale ferată sunt închise total sau parţial.

Potrivit informaţiilor transmise la acea dată de către ARF, aceste servicii de autocare/autobuze de înlocuire tren de călători reprezintă curse regulate speciale, în sensul definit la Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009 şi OG nr. 27/2011, şi sunt menite să asigure continuitatea serviciului de transport către călătorii ce aleg să utilizeze trenurile în deplasările cotidiene sau ocazionale chiar în zonele unde liniile sunt închise total sau parţial pentru a permite implementarea proiectelor de reconstrucţie, de reînnoire, de modernizare sau de reparaţii capitale a căii ferate din România.

Astfel, prevederile contractelor de servicii publice aprobate de Guvernul României la sfârşitul anului 2022 şi implementate de ARF privind introducerea serviciilor de înlocuire trenuri pentru creşterea calităţii serviciilor publice de transport călători pe calea ferată să poată fi posibilă.

În baza noilor prevederi legale Autoritatea pentru Reformă Feroviară şi operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători vor putea să asigure continuitatea serviciilor publice pe toată zona cuprinsă între Cluj Napoca şi Oradea, acolo unde CFR SA implementează amplul proiect de reconstrucţie şi electrificare a liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor (frontieră) care presupune închideri totale de trafic, pe anumite tronsoane, şi reducerea capacităţii de transport pe altele.

„Noua prevedere legală (OUG nr. 12/1998 actualizată prin OUG nr. 131/2023) va permite ARF şi operatorilor de serviciu public de transport feroviar de călători să reintroducă, în curând, toate serviciile care erau prestate pe zona Cluj Napoca - Oradea (inclusiv trenurile anulate din lipsă de capacitate a infrastructurii feroviare pe perioada şantierelor). Autobuzele şi autocarele de înlocuire tren vor circula la ore şi cu opriri similare celor din mersul de tren 2022/2023. Staţiile temporare ale serviciilor de înlocuire vor fi anunţate şi semnalizate corespunzător, în conformitate cu prevederile contractelor de servicii publice. În contextul amplelor lucrări de modernizare a căii ferate din România cu fonduri de la bugetul de stat, fonduri europene nerambursabile, precum şi alte fonduri externe, noua reglementare legală va permite introducerea serviciilor de autocare/autobuze de înlocuire tren de călători oriunde este nevoie, pentru a asigura continuitatea activităţilor economice, sociale, educaţionale, de acces la serviciile medicale etc. ale cetăţenilor României. În acelaşi timp, reglementarea vine să pună în valoare şi experienţa şi calitatea serviciilor dobândite de operatorii de transport rutier din România, în ultimii 30 ani”, a subliniat ARF. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite