Trei bănci din România, amendate pentru cazuri de spălare a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Transilvania și Patria Bank au fost amendate de BNR anul trecut cu câte 50.000 lei, iar OTP Bank cu 500.000 lei, pentru încălcarea legislației contra spălării banilor.

Bancnote de dolari puse într-o mașină de spălat rufe, sugerând spălarea banilor
3 bănci din România au fost amendate pentru cazuri de spălare a banilor și finanțarea terorismului

Banca Națională a României a sancționat anul trecut 15 bănci, 8 societăți financiar-nebancare și 2 societăți de plată pentru încălcarea Legii 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, scrie profit.ro.

Au primit avertismente scrise Banca Românească, Libra Internet Bank, CEC Bank, Alior Bank, ING Bank (două), BCR (trei), Banca Transilvania, Libra Internet Bank, Vista Bank, First Bank, Idea Bank, BRCI și Eximbank.

Patria Bank a fost amendată cu 50.000 de lei pentru, printre altele ”neînregistrarea în aplicația informatică a informațiilor referitoare la identitatea beneficiarului real în cazul unor clienți”, ”monitorizarea necorespunzătoare a unor relații de afaceri, prin lipsa verificării concordanței între informațiile deținute despre clienți și natura operațiunilor desfășurate de către aceștia”, ”clasificarea eronată în categoria de risc a unor clienți și, implicit neaplicarea de măsuri de cunoaștere a clientelei adecvate”, “neraportarea către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unor transferuri externe”.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active din România, a primit amendă de 50.000 de lei pentru că nu a identificat niște erori ale aplicației informatice prin care făcea raportarea către Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, precum și pentru că, în opinia BNR, nu a avut mecanisme pentru administrarea unor riscuri de către Direcția Informații pentru Management prin care să fie asigurată cerința de raportare către ONPCSB a tranzacțiilor în numerar și a celor externe cu o limită minimă de 10.000 de euro echivalent.

Totodată, BNR a mai sancționat banca și pentru că ar fi transmis cu întârziere către Oficiu rapoartele de tranzacții cu numerar, respectiv cu tranzacții externe, pentru perioada 2020-2021.

OTP Bank a primit o amendă record de 500.000 de lei pentru 11 abateri de la legislație, printre care: deficiențe interne de reglementare și control; nu a raportat înainte de efectuare unele tranzacții cu suspiciuni și, în cazul unui client, nici după; BNR a identificat nereguli și în identificarea beneficiarului real al fondurilor în cazul unui client, în timp ce în cazul altuia nu a obținut informațiile corespunzătoare privind tipul și natura activității desfășurate. Alte abateri vizează mai mulți clienți – pentru unii nu s-a prezentat procură pentru reprezentarea legală, pentru alții nu s-a asigurat monitorizarea tranzacțiilor, iar pentru unii nu au fost actualizate documentele.Totodată, pentru anumite tranzacții nu au fost aplicate măsuri suplimentare, inclusiv în cazul unor tranzacții în relație cu jurisdicții cu risc ridicat, mai arată BNR.

Reacția OTP Bank

OTP Bank a transmis următorul răspuns la solicitarea Profit.ro de a comenta dacă consideră întemeiată sancțiunea și dacă a remediat deficiențele descrise de supraveghetor: "Banca Națională a României, în calitate de autoritate de supraveghere a sistemului bancar, întreprinde in mod regulat, cel puțin anual, acțiuni de supraveghere cu privire la activitatea tuturor instituțiilor de credit din România, inclusiv OTP Bank România SA. Vă asigurăm de faptul că vom continua să răspundem tuturor solicitărilor venite din partea autorității de supraveghere, asumându-ne îndeplinirea tuturor recomandărilor primite și acționând în totală conformitate cu prevederile legale", arată reprezentanții OTP.

ONPCSB a primit aproape 5.800 rapoarte de la bănci în 2021

Potrivit raportului de activitate al ONPCSB pe anul 2021, ultimul disponibil, în cazul depunerilor/retragerilor în numerar mai mare de 10.000 de euro s-au înregistrat în bazele de date ale Oficiului 16.491 rapoarte, primite de la entităţile raportoare.

Cele 16.491 rapoarte cuprind un număr total de 10.922.881 operaţiuni dintre care 9.049.894 au fost operaţiuni de depunere numerar, în sumă totală de 53.027.625.888 euro, iar 1.872.987 reprezintă operaţiuni de retragere numerar, în sumă totală de 19.135.069.499 euro.

Principalele entități raportoare sunt băncile, cu 5.798 rapoarte, entități care desfăşoară activităţi de schimb valutar – 4.892 rapoarte, agenți economici în domeniul jocurilor de noroc -2.632 rapoarte.

În ce privește transferurile externe mai mari de 10.000 euro, ONPCSB a primit 6.283 rapoarte de transferuri externe în şi din conturi din România, cuprinzând 5.434.277 operațiuni, rapoarte primite de la bănci (5.100) de la sucursalele din România ale unor bănci străine (1.112), de la sucursale din România ale unei instituții financiare străine (60) și de la organizații cooperatiste de credit (8), de la societăți de servicii de investiții financiare (2) și de la instituții financiare nebancare-leasing financiar (1).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite