Transgaz: Nu sunt probleme cu importurile de gaze prin Ucraina. Ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal şi, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară, a transmis, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

„Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată", a spus Sterian, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, România importă în prezent o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi pe zi prin Ucraina, iar consumul naţional este de aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi.

„Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii - n.r.)", a precizat Sterian.

Alte conducte de import al gazelor în România sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Arad-Szeged (Ungaria).

În urmă cu câteva zile, şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, a asigurat că un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României.

Potrivit oficialului, ţara noastră îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării", a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

Oficialul a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat - n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom", a spus Popescu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite