Transelectrica: producătorii de energie regenerabilă au ajuns la o putere instalată de 5.163 de MW la finele lunii martie 2016, aproape cât Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.163 de MW la finele lunii martie 2016, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Spre comparaţie, Hidroelectrica are o putere instalată de 6.435 MW instalaţi.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.343 de MW, microhidrocentrale de 588 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW, scrie Agerpres.ro.

La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW, conform Transelectrica.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de către populaţie, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

Producătorii de energie regenerabilă acuză că deciziile autorităţilor duc la imposibilitatea de a-şi mai vinde certificatele verzi, astfel că multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite