Traian Băsescu: Reducerea CAS este o măsură electorală, pripită, care va duce la taxe suplimentare pentru populaţie. Va fi recuperată într-o formă sau alta

0
0
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, este noul "măr al discordiei" între premier şi şeful statului     FOTO Mediafax
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, este noul "măr al discordiei" între premier şi şeful statului     FOTO Mediafax

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este o măsură pripită, electorală, care va duce la taxe suplimentare pentru populaţie după alegerile prezidenţiale, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El a mai precizat că impactul măsurii este de 5 miliarde de lei, iar la aceasta se vor adăuga alte 6 miliarde de lei din reducerea deficitului structural la 1% din PIB, Guvernul fiind nevoit să caute suplimentar 11 miliarde de lei în 2015.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Nu am avut succes, dar asta din incompetenţa Guvernului, nu mi-au adus cifre. Au venit cu argumente generale. Guvernul nu foloseşte fondurile europene pentru a crea locuri de muncă, în condiţiile în care şomajul a crescut de la 7,1% la 7,3%.

Am fost mai avut o experienţă cu un premier incompetent, iar atunci Parlamentul a adoptat tot în unanimitate majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor. Mă aşteptam ca doamna ministru (Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice - n.r.) să vină cu o foaie A4 pe care să scrie că un miliard vine dintr-o parte, un miliard din alta, o jumătate din altă parte. Dar nu a venit.

Va fi un gol suplimentar de 5 miliarde de lei la fondul de pensii. Prin Tratatul Fiscal şi angajamentele României, bugetul pe 2015 trebuie să fie cu un deficit structural de 1%, ceea ce înseamnă reducerea deficitului cu 0,8-0,9%, deci undeva la 6 miliarde de lei. Ca atare, adăugate la cele 6 miliarde am mai adăugat încă 5 miliarde de la pensii. Insistenţele mele de a afla ceva de la domnul premier şi doamna ministru nu au avut succes, este o măsură electorală pripită care va aduce taxe suplimentare la populaţie.

Codul Fiscal a fost retras, dar în mod cert vor reveni cu el după alegerile prezidenţiale. Acordul cu FMI nu va putea fi menţinut fără măsuri suplimentare.

Rămâne de văzut dacă voi promulga sau ataca legea la Curtea Constituţionale, termenul este de 24 iulie. Vreau să mă consult şi cu mediul privat.

Creşterea economică a încetinit în Germania, Franţa sau Italia, iar  Spania încă se află în recesiune, deci piaţa căreia ne adresăm nu este foarte consolidată.

Voi face publice înregistrările discuţiilor.

Eu îmi termin mandatul pe 21 decembrie şi am văzut declaraţia premierului Victor Viorel Ponta că problema efectelor reducerii CAS este problema guvernului ce vine. Ce nu vreau e să revenim la situaţia din 2008, când costul bătăii de joc a fost plătit de populaţie. Nu voi trece la o tactică de tergiversare. Nu ştiu dacă voi ataca la Curtea Constituţională, până la urmă este o majoritate în Parlament. A fost unanimitate şi vă asigur că vor fi în Parlament şi anul viitor.

Pentru a se compensa 4 miliarde s-a introdus acciza de 7 eurocenţi şi s-a introdus o taxare de 60% în factura la gaze. Cum vor fi reduse 11 miliarde? Vă asigur că se vor plăti pensiile, dar se vor reduce investiţiile, ceea ce va creşte şomajul. Şi apoi vor scădea şi încasările la fondul de pensii. Vă reamintesc că în 2008 s-a redus CAS şi apoi în 2009 s-a reintrodus acelaşi nivel. Parlamentul a fost introdus în eroare de către expunerea de motive semnată de către doamna ministru Ioana Petrescu.

I-am cerut să îmi trimită o foaie de unde vor veni sumele suplimentare.


Broadcast live streaming video on UstreamAnterior, premierul Victor Ponta a afirmat s-a „certat” cu preşedintele Traian Băsescu, cei doi nestabilind nimic după această discuţie.

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale reprezintă punctul principal pentru care negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au eşuat. 

Măsura are un impact de 2,6 miliarde de lei pentru jumătate de an, ceea ce înseamnă că pentru anul viitor este necesară găsirea a 5,2 miliarde de lei pentru acoperirea golului bugetar. Guvernul a anunţat reducerea CAS la angajator de la 1 octombrie şi a anunţat că sumele necesare pentru acest an sunt deja acoperite din "taxa pe stâlp", unde s-au făcut încasări suplimentare, însă FMI a anunţat că nu au fost identificate sursele de susţinere pentru anul viitor.

Iniţial, Executivul se aştepta să strângă 488-500 de milioane de lei din taxa pe construcţii speciale, însă la finele lunii mai secretarul de stat Dan Manolescu, din cadrul Ministerului Finanţelor, a anunţat că într-o singură zi s-au depus declaraţii de impunere de un miliard de lei.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că vrea să promulge reducerea CAS, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament.

Băsescu a afirmat că nu doreşte ca România să se întoarcă la situaţia din 2009, dar că ar promulga legea dacă i se vor preciza sursele de finanţare.

Consiliul Fiscal avertizează că în urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fără măsuri de compensare a impactului financiar, există riscul de înregistrare a unui derapaj major în politica fiscal-bugetară din 2015 şi chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv.

Noul Cod Fiscal, cu taxe mai mari pe proprietate şi maşini, retras între timp

Ministerul Finanţelor a publicat zilele trecute un proiect de Cod Fiscal, potrivit căruia persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă urmau să plătească un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini să fie majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi. Ulterior, premierul Victor Ponta a cerut retragerea proiectului.

Mai puteţi citi:

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite