Tinerii până în 25 de ani cred că au o situaţie financiară mai bună decât a părinţilor lor. 13% au deja credite ipotecare
0Peste un sfert (26%) dintre tinerii generaţiei Z (formată, de regulă, din persoanele care s-au născut începând din anul 2000 – n.r.) iau în calcul un credit ipotecar în următorul an, în condiţiile în care se gândesc deja la achiziţia unei case, potrivit unui studiu efectuat de firma de cercetare Ipsos, la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care operează Provident Financial România.
”Astfel, 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o ipotecă, în timp ce procentul celor care iau în calcul un credit ipotecar în următorul an se dublează (26%). Femeile au o înclinaţie mai mare spre achiziţionarea unei locuinţe şi 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbaţi”, se arată în comunicat.
Potrivit aceluiaşi studiu, 54% dintre românii cu vârste între 18 şi 25 de ani consideră că au o situaţie financiară mai bună decât cea a părinţilor sau tutorilor, în timp ce doar 15% cred că au o situaţie mai slabă. Aceste procente plasează românii drept cei mai optimişti din acest punct de vedere, în comparaţie, de exemplu, cu Ungaria (33%) şi Spania (32%).
”Cu toate acestea, tot tinerii români (40%) spun că aveau o situaţie financiară mai bună în urmă cu 12 luni şi sunt în fruntea clasamentului european şi la acest capitol. În acelaşi timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situaţie financiară mai bună decât cu un an în urmă, uşor mai mulţi decât cei din Ungaria (25%) şi Spania (23%), dar mult mai puţini decât tinerii din Cehia – 33%”, se arată în comunicat.
Generaţia Z priveşte viitorul cu optimism şi 7 tineri români din 10 (68%) cred că situaţia lor financiară va fi mai bună în următoarele 12 luni. Tinerii români sunt, de altfel, la acelaşi nivel de optimism cu tinerii din Lituania şi Cehia şi doar 8% dintre respondenţii români consideră că urmează o situaţie financiară mai dificilă, potrivit studiului.
În plus, nu mai puţin de 77% dintre românii cu vârste între 18 şi 25 de ani cred în capacitatea lor de a-şi gestiona finanţele personale. Vecinii din Ungaria sunt mai puţin încrezători în abilitatea de a-şi gestiona finanţele – doar jumătate dintre respondenţi cred că au această capacitate (51%).
”Încrederea este dată şi de percepţia privind educaţia: 63% dintre respondenţii români susţin că au beneficiat de educaţie formală sau training-uri despre cum să îşi gestioneze finanţele personale. În plus, 80% dintre aceştia consideră că educaţia primită i-a pregătit suficient de bine pentru a îşi gestiona finanţele proprii, mai mulţi decât spaniolii (69%), dar mai puţini decât polonezii (85%) şi mexicanii (82%)”, se arată în comunicat.
Totodată, atunci când aleg un loc de muncă, 69% dintre respondenţii români cred că aspectele financiare şi perspectiva unei cariere sunt cele mai importante. Pe locurile următoare sunt satisfacţia personală şi echilibrul job/ timp liber (ambele cu 58%), în timp ce 29% dintre ei îşi aleg locul de muncă în funcţie de impactul pe care viitorul angajator îl are în societate.