Tichetele de masă ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit, de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tichete de masa

Regimul fiscal al tichetelor de masă este încă neclarificat, iar dacă normele metodologice nu lămuresc o prevedere atunci 2,5 milioane de salariaţi ar putea beneficia de tichete de masă exceptate de la plata impozitului pe venit, de la anul, spun specialiştii în fiscalitate.

„În iulie, a apărut o aşa-numită lege a biletelor de valoare (165/2018, n.r.) care nu mi s-a părut importantă la momentul respectiv, pentru că părea să comaseze nişte prevederi normative deja existente din mai multe texte normative. Surpriză-surpriză, la o privire mai atentă aducea acolo un aspect care în continuare a rămas neclarificat, respectiv care este regimul fiscal aplicabil tichetelor de diverse tipuri, în primul rând, cel mai cunoscut nouă, tichetul de masă. De ce? Pentru că în momentul de faţă tichetele de masă au un regim fiscal preferenţiat, sunt subiect doar de impozit pe venit, nu şi de contribuţii fiscale, conform codului fiscal. Pe de altă parte, această lege într-un articol are o prevedere destul de generoasă, neclară, nepunctată din care se poate trage concluzia că începând cu 1 ianuarie vor fi exceptate şi de la plata impozitului pe venit”, a declarat miercuri Claudia Sofianu, Partener Ernst&Young Romania în Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică.

Ce ar însemna asta concret? Că 2,5 milioane de salariaţi din România care beneficiază de astfel de tichete ar putea fi avantajaţi de această prevedere, spune Sofianu, care adaugă că acesta ar fi unul din puţinele beneficii pe care salariaţii le-ar primi în România şi nu ar fi taxabile.

„Vom avea şi noi ce să le spunem colegilor din alte ţări când ne întreabă: «Voi în pachetul de remunerare aveţi un beneficiu acordat salariaţilor care să aibă un regim fiscal favorabil?» Ăsta va fi printre puţinele”, a mai declarat specialistul.

Potrivit Claudiei Sofianu, normele metodologice erau aşteptate după 12 septembrie, însă „nu dau niciun semn să apară. „Probabil că sunt în lucru, dar nu am văzut niciun proiect. Le aşteptăm, vom vedea dacă se clarifică asta sau nu”, a mai spus reprezentantul EY.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite