Tesla concediază mii de oameni din fabrica de lângă Berlin, pe fondul războiului prețurilor cu China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tesla va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a anunţat planuri de reducere cu 10% a forţei de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului preţurilor pentru vehiculele electrice (EV), transmite DPA.

Elon Musk în fața unui panou cu o mașină Tesla
Elon Musk face concedieri masive la Tesla

Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajaţi la nivel global.

Marţi, într-un mail intern, directorul general al Tesla, Elon Musk, a informat că disponibilizările, care vor afecta pe plan mondial aproximativ 14.000 de angajaţi, vin pe fondul declinului pieţei EV şi al vânzărilor slabe globale.

"Suntem convinşi că doar o organizaţie suplă şi eficientă este bine poziţionată pentru viitoarele provocări. Experienţa noastră ne arată că această abordare contribuie semnificativ la succesul nostru. Examinăm aceste măsuri şi le vom implementa la uzină, pe baza reglementărilor legislaţiei muncii şi a cerinţelor de codeterminare, cu implicarea Consiliului angajaţilor", a precizat un  purtător de cuvânt al fabricii Tesla din Grunheide, când a fost întrebat de concedieri.

Iniţial nu au existat informaţii privind numărul locurilor de muncă afectate la Grunheide, unde lucrează în prezent peste 12.000 de angajaţi.

În martie, în timpul vizitei la Grunheide, Musk a dat asigurări că va continua planurile de extindere a fabricii, deşi grupurile ecologiste continuă să se opună acestui lucru.

Pe fondul intensificării războiului preţurilor în China, cea mai mare piaţă auto din lume, Tesla a livrat în primul trimestru aproape 387.000 EV la nivel global, un nivel mai redus decât în perioada similară din 2023. 

Tesla a raportat luna aceasta că livrările sale globale de vehicule în primul trimestru au scăzut pentru prima dată în aproape patru ani, deoarece reducerile de preț nu au reușit să stimuleze cererea.

Producătorul de vehicule electrice a întârziat să-și reîmprospătească modelele vechi, deoarece ratele mari ale dobânzilor au diminuat apetitul consumatorilor pentru articolele mari, în timp ce rivalii din China, cea mai mare piață auto din lume, lansează modele mai ieftine.

BYD din China a depășit pentru scurt timp compania americană ca cel mai mare producător de vehicule electrice din lume în al patrulea trimestru și noul intrat Xiaomi (1810.HK), deschide o filă nouăa adunat o presă pozitivă substanțială.

Tesla se pregătește să înceapă vânzările în India, a treia cea mai mare piață auto din lume, în acest an, producând mașini în Germania pentru export în India și cercetând locații pentru showroom-uri și centre de service din marile orașe.

Tesla a înregistrat o marjă de profit brut de 17,6% în al patrulea trimestru, cea mai scăzută din ultimii patru ani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite