Tesla a redus cu până la 20% prețurile mașinilor sale la nivel global. Cât costă acum cel mai ieftin model

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tesla a redus prețurile la vehiculele sale electrice la nivel global cu până la 20%, extinzând un efort agresiv de reduceri și provocându-i pe rivali după ce a ratat estimat Wall Street referitoare la livrările din 2022, relatează Reuters.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, avertizase că perspectiva recesiunii FOTO Profimedia
CEO-ul Tesla, Elon Musk, avertizase că perspectiva recesiunii FOTO Profimedia

Mișcarea, care marchează o inversare față de strategia producătorului auto din ultimii doi ani, când comenzile de vehicule noi au depășit oferta, și vine după ce CEO-ul Elon Musk a avertizat că perspectiva recesiunii și a ratelor dobânzilor mai mari înseamnă că ar putea scădea prețurile pentru a susține creșterea în detrimentul profitului.

Musk a recunoscut anul trecut că prețurile au devenit „îngrozitor de ridicate” și ar putea afecta cererea. Acțiunile au scăzut vineri cu până la 6,4%. Anul trecut, acțiunile Tesla au avut cel mai rău an de la înființarea companiei.

Tesla a scăzut prețurile în Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în urma unei serii de reduceri săptămâna trecută în Asia, ceea ce analiștii au văzut ca o șansă clară pentru ambii rivali mai mici, care au pierdut numerar, și pentru producătorii de automobile tradiționali care au intensificat în mod agresiv electricitatea. producția de vehicule.

Concurența vine și ei răspund cu reduceri de preț”, a spus Thomas Hayes, președinte și membru director al Great Hill Capital.

Reducerile pot face ca mașinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piață. Cumpărătorii din SUA și Franța ar putea profita atât de reducerile, cât și de creditele fiscale federale disponibile în ambele țări pentru anumite achiziții de vehicule electrice.

Scăderile de preț în SUA pentru cele mai vândute produse Tesla, sedanul Model 3 și SUV-ul crossover Model Y, au fost între 6% și 20%, au arătat calculele Reuters, modelul Y de bază costând acum 52.990 de dolari, de la 65.990 de dolari.

De asemenea, Tesla a redus prețurile pentru SUV-ul său crossover de lux Model X și sedanul Model S în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Tesla Germania a declarat că o inflație mai mică a costurilor a fost, de asemenea, un factor de reducere a prețurilor pe piața sa europeană de top, fără a preciza care costuri au scăzut.

În Germania, Tesla a scăzut prețurile de la aproximativ 1% până la aproape 17% pentru modelul 3 și modelul Y. Cel mai bine vândut model Y va costa acum 44.890 de euro, un preț mai mic cu 9.100 de euro.

De asemenea, Tesla a redus prețurile în Austria, Elveția și Franța.

În Franța, clienții care cumpără Model 3 cu 44.990 de euro vor primi acum o reducere suplimentară printr-o subvenție guvernamentală de 5.000 de euro pentru o schemă de vehicule electrice cu un prag de 47.000 de euro.

Mișcarea extinde vehiculele din gama Tesla eligibile pentru creditul fiscal al administrației Biden în SUA.

Înainte de scăderea prețului, versiunea cu cinci locuri a modelului Y nu fusese eligibilă, dar după reducerea prețului aceasta se va califica.

Deutsche Bank a estimat că un Model Y, după creditele fiscale, ar putea fi cu 18.000 de dolari mai puțin decât rivalul Ford, Mustang Mach E.

Marjele de profit brute ale vehiculelor Tesla, care sunt printre cele mai mari din industrie, ar scădea cu 3 puncte procentuale în 2023 față de 2022, a estimat ea. Dar „miscarea ofensivă îndrăzneață” a lui Tesla a asigurat creșterea și a pus concurenții în mare dificultate, a spus brokerul.

În timp ce acțiunile Tesla au scăzut, acțiunile rivalilor au fost afectate și mai tare.

Acţiunile producătorilor de automobile din SUA General Motors și Ford au scăzut cu 4,5% și, respectiv, 6%, făcându-i printre cei mai mari perdanți în cadrul indicelui S&P 500, în timp ce în Europa, actiunile Stellantis au scăzut cu 3,7%, iar ale Volkswagen cu 3,6%.

Analistul Wedbush, Dan Ives, a spus că această mișcare ar putea crește livrările globale cu 12% până la 15% în acest an şi arată că Musk răspunde la concurenţa în creştere.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite