Teodorovici revine asupra declaraţiei privind serviciile medicale: Mă refeream la posibilitatea ca asiguraţii să îşi poată adăuga servicii medicale suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a revenit, sâmbătă seară, cu precizări referitoare la declaraţia sa de vineri prin care lăsa să se înţeleagă că pachetul de servicii medicale de bază va fi diferit în funcţie de cât plăteşte fiecare contributor. Teodorovici spune că se referea la posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poate adăuga servicii medicale suplimentare.

Prezentăm integral precizările transmise de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici:

„În urma articolelor apărute în spaţiul public pe marginea declaraţiilor făcute de mine în cursul zilei de ieri, ce vizează asigurările medicale consider că trebuie sa vin cu următoarele precizări:

În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetăţean trebuie să-i fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcţional este acela care se bazează pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, nicidecum unul care sa ducă la comportamente discriminatorii.

În acest sens, declaraţia mea a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical şi, implicit, o îmbunătăţire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalităţii sociale.

Consider că toţi românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmaţia mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuţia la medicamente, îngrijirea la bătrâneţe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanţare a sistemului şi creşte eficienţa sa.

În prezent, există un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sănătate este un drept universal pentru toţi cetăţenii“, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor Publice

Ce a spus Eugen Teodorovici vineri

Vineri, Teodorovici a lăsat să se înţeleagă că persoanele cu venituri scăzute şi care plătesc, pe cale de consecinţă, contribuţii penstru sănătate mai mici, vor beneficia de mai puţine servicii medicale incluse în asigurare.

„În funcţie de cât plăteşti pe CASS, să ai făcute mai multe variante. Primul pachet, de bază, ai un alt venit la care se plăteşte CASS, deci implicit o contribuţie mai mare, atunci ai un al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a declarat vineri ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

Întrebat de jurnalişti dacă oamenii cu posibilităţi financiare reduse ar beneficia de mai puţine servicii, el a răspuns, nervos: „Bun, atunci lăsăm sistemul aşa şi plătim toţi la fel”.

„Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante de pachete de servicii pe care un contribuabil să le primească, nu e normal să fie asta abordarea?” a adăugat Teodorovici vineri.

Declaraţia  atras critici dure din partea colegilor de partid şi a unui fost ministru al Sănătăţii

Deputatul PSD Petre Florin Manole l-a contrazis, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, pe ministrul de Finanţe Eugen Teodorivici, potrivit căruia România ar avea nevoie de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cotizaţia CASS a fiecărui cetăţean. 

„Ministrul Eugen Teodorovici greşeşte în legătură cu pachetele de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de cuantumul cotizaţiei pentru sănătate. În primul rând, o astfel de măsură este greşită din perspectivă economică şi socială. Ea conduce la accentuarea inegalităţii dintre săraci şi bogaţi şi la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; şcoli separate pentru bogaţi şi săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i aşa, contribuie mai mult?”, a scris Manole pe Facebook.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu, a criticat, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, propunerea lui Teodorovici.

„Am văzut in presa noua idee a lui Eugen Teodorovici privind accesul diferenţiat la serviciile de sanatate ... iar se vorbeşte despre ceva ce n-a fost suficient priceput, ca mai toate proiectele pe care le aveam in 2015 dar pe care ar vrea sa le faca acum guvernul dar fără a le înţeleage suficient ! Atunci intr-adevăr vorbeam cu Teodorovici despre a găsi o varianta de a delimita serviciile publice de cele private si de a oferi totuşi si o varianta fezabila reglementată celor care vor asigurări private pentru servicii medicale plătite. Îmi pare rau dar despre ce vorbesc acum guvernanţii seamănă mai degrabă a ceva ce poate aduce poate si mai mult haos in sistem chiar si decit pina acum ...” , a scris Bănicioiu pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite