Teodorovici: Guvernul va aproba vineri modificările OUG 114. Avem şi avizele BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima şedinţă de guvern - cabinet Viorica Dăncilă / Eugen Teodorovici / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 31 ian 2018

Proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR şi Băncii Centrale Europene, urmând să fie adoptat de Guvern în şedinţa de vineri, deşi iniţial se avansase ideea că şedinţa va avea loc joi.

”Marţi, 26 martie, a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, avizează acest proiect”, a declarat ministrul într-o intervenţie telefonică la Digi TV.

Modificările care vor fi discutate în şedinţa de Guvern de vineri vor privi prevederile pentru sistemul bancar, pilonul II de pensii, partea de energie, partea de comunicaţii, tot ce este agreat în piaţă, a spus ministrul.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care schimbă OUG nr. 114/2018 a fost realizat de Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi care anterior a lucrat peste 25 de ani la Ministerul Finanţelor, arată metadatele proiectului, citate de G4media.

În plus, proiectul a fost modificat ultima oară la ora 17:06 de către Mihaela - Gabi Ene, directorul general al Trezoreriei Statului şi Datoria Publică din cadrul MFP. De asemenea, proiectul a fost publicat în jurul orei 22:00, fără Notă de fundamentare.

Ultimele modificări aduse OUG 114 schimbă „taxa pe lăcomie” impusă băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, într-o „taxă pe hărnicie” raportată la cota de piaţă a băncilor.

Finanţele au publicat, marţi seara, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a OUG nr. 114/2018, prin care schimbă taxa pentru bănci, unele dintre reglementările din energie şi Pilonul II. Potrivit acestui proiect, cotele taxei pe activele bancare sunt: 0,4%/an pentru bancile care deţin o cota de piaţă mai mare sau egală cu 1%; 0,2%/an, pentru cele cu o cota de piaţă mai mică de 1%. Noile prevederi se aplică pentru taxa datorată de bănci începând cu acest an.

Citeşte şi:

Cine se află în spatele modificărilor „taxei pe lăcomie“ şi cât de strâns a colaborat cu Darius Vâlcov

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite