Cine se află în spatele modificărilor „taxei pe lăcomie“ şi cât de strâns a colaborat cu Darius Vâlcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Valcov Inquam Photos

Controversata OUG 114, cea care permite încetarea plăţilor către Pilonul II şi suprataxează companiile din energie şi telecomunicaţii, a fost modificată chiar de un membru în Consiliul de Administraţie al BNR, care a lucrat de mai multe ori cu Darius Vâlcov la diferite programe de guvernare, dar şi pentru a-l ajuta să închidă bugetul pe un deficit agreat cu Uniunea Europeană.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care schimbă OUG nr. 114/2018 a fost realizat de Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi care anterior a lucrat peste 25 de ani la Ministerul Finanţelor, arată metadatele proiectului, citate de G4media.

În plus, proiectul a fost modificat ultima oară la ora 17:06 de către Mihaela - Gabi Ene, directorul general al Trezoreriei Statului şi Datoria Publică din cadrul MFP. De asemenea, proiectul a fost publicat în jurul orei 22:00, fără Notă de fundamentare.

Ultimele modificări aduse OUG 114 schimbă „taxa pe lăcomie” impusă băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, într-o „taxă pe hărnicie” raportată la cota de piaţă a băncilor.

Finanţele au publicat, marţi seara, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a OUG nr. 114/2018, prin care schimbă taxa pentru bănci, unele dintre reglementările din energie şi Pilonul II. Potrivit acestui proiect, cotele taxei pe activele bancare sunt: 0,4%/an pentru bancile care deţin o cota de piaţă mai mare sau egală cu 1%; 0,2%/an, pentru cele cu o cota de piaţă mai mică de 1%. Noile prevederi se aplică pentru taxa datorată de bănci începând cu acest an.

Cine este Gherghina 

Imagine indisponibilă

Gherghina este membru în CA al BNR din octombrie 2014, iar între august 2014 şi octombrie 2014 a fost consilier la BNR. Absolvent al Facultăţii de Finanţe - Contabilitate, din cadrul Academiei de Studii Economice, în 1981, Gherghina a preluat primele atribuţii la Finanţe în anul 1987, fiind iniţial economist la Direcţia generală pentru finanţarea acţiunilor social - culturale şi drepturi de personal, iar ulterior a avansat, din 2001 având rang de secretar de stat.

După o pauză de trei ani şi jumătate, aprilie 2005 - decembrie 2008, timp în care a fost consilier direcţie la BNR, Gherghina a revenit, în ianuarie 2009 la MFP, în funcţia de coordonator al direcţiilor de buget, trezorerie şi contabilitate publică, cu rang de secretar de stat. De aici, a plecat, din nou, la BNR, din iulie 2014.

Cât de strâns a colaborat cu Vâlcov

În ultimii ani, presa centrală a descoperit că Gheorghe Gherghina a lucrat cu mai mulţi politicieni, inclusiv cu Darius Vâlcov, la programele de guvernare ale unor premier ca Mihai Tudose (2017) şi Victor Ponta (2014).

În vara anului 2017, surse din PSD citate de Hotnews spuneau că Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi Gheorghe Gherghina, membru în CA al BNR, ar fi avut o influenţă majoră asupra capitolului de fiscalitate din programul de guvernare al Guvernului Tudose. Cei doi au fost secondaţi de Darius Vâlcov, co-autor al programului de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile parlamentare.

În 2014, premierul Victor Ponta a fost la BNR înainte de alegeri pentru a discuta situaţia bugetară şi programul pentru 2015.

Cu această ocazie, premierul l-ar fi rugat pe fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, să-i ofere sprijin ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, pentru a închide bugetul într-un deficit de 2% din PIB.

Ţinta de 2,2% din PIB pe cash în 2014 era negociată cu FMI şi CE exclusiv pentru cheltuieli de confinanţare a programelor din fonduri UE, dar nu mai poate fi menţinută întrucât la rectificare s-au tăiat fondurile respective.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite