Taxa pe lux, amânată până la 30 septembrie. Explicațiile ministrului Finanțelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis marți amânarea aplicării taxei pe lux până la data de 30 septembrie, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Guvernul a decis marți amânarea aplicării taxei pe lux până la data de 30 septembrie

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind măsurile de digitalizare adoptată, marţi de Guvern, include şi ordonanța referitoare la marile proprietăţi şi averi, cu taxa pe lux. Impozitul de 0,5% care avea termen scadent pe 30 aprilie, a fost amânat până la 30 septembrie, potrivit Digi24.ro.

Termenul de 30 aprilie a fost amânat până la data de 30 septembrie pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile cu o valoare de peste 2,5 milioane lei şi pentru mijloacele de transport cu valoare de peste 375.000 lei.

Ministrul Finanțelor a adăugat că a fost făcută această amânare „pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

El a mai spus că, „după cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”.

Autoritățile locale vor notifica ANAF

"Se notifică de către autorităţile locale contribuabilii care au proprietăţi cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Autorităţile locale comunică ANAF-ului care este situaţia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăţi sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei şi pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activităţi le vom desfăşura în perioada următoare", a explicat Boloş, după ce a anunţat că aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie.

El a subliniat că în momentul în care s-a decis această măsură privind "taxa pe lux", bazele de date şi toată informaţia erau la autoritatea locală, în timp ce impozitul urma să fie administrat şi implementat de ANAF şi nu exista interoperabilitatea bazelor de date.

"Sigur că în momentul în care vom avea cloud-ul guvernamental operaţionalizat, dintr-o simplă tastare se va putea vedea informaţia şi se va putea ajunge la fundamentarea deciziilor mai rapid", a spus ministrul Finanţelor.

Mecanismul anterior nu a dat rezultate

Acesta a precizat că mecanismul anterior a dus la situaţia în care nu se ştia cine deţine proprietăţi cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei, iar contribuabilii, la rândul lor, nu ştiau dacă datorează sau nu impozitul pe marile averi. În aceste condiţii, mecanismul trebuie pus la punct, astfel încât autorităţile locale să comunice cu ANAF şi, în acelaşi timp, contribuabilul să ştie că în evidenţele autorităţilor locale figurează acele proprietăţi imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei.

Întrebat dacă măsura nu a fost cumva promovată cu scop populist, din moment ce nu a putut fi aplicată, ministrul a negat, susţinând că este un impozit cu toate regulile prevăzute de fiscalitate.

"Când am gândit impozitul pe marile proprietăţi, sau pe lux, mecanismul a fost cel pe care l-am avut aprobat prin lege şi am văzut că nu dă rezultate. Nu s-a pus în discuţie dacă este un impozit de tip populist, nu aşa se pune problema în fiscalitate. Este un impozit cu toate regulile prevăzute de fiscalitate pentru aşezarea, emiterea titlului de percepere, lichidare a impozitului, are nişte etape ale execuţiei veniturilor publice. Şi, în acest context, a trebuit să schimbăm mecanismul pentru că nu aveam informaţia necesară cu privire la acele proprietăţi a căror valoare impozabilă este mai mare de 2,5 milioane lei. Şi acum, odată cu schimbarea mecanismului, prin faptul că autorităţile locale vor înştiinţa contribuabilii şi în acelaşi timp vor informa ANAF-ul câţi proprietari sunt cu proprietăţi a căror valoare este de peste 2,5 milioane lei, cred că se implementează mecanismul corect pentru a ajunge la informaţia necesară în vederea implementării acestui tip de impozit", a afirmat Marcel Boloş.

El a adăugat că, la momentul introducerii mecanismului de implementare a impozitului, s-a crezut că va fi unul care va putea fi şi operaţional, însă s-a dovedit că nu este aşa, drept pentru care s-a luat decizia de schimbare a acestuia.

"Asta nu înseamnă că impozitul nu îşi va produce efectele şi nu îl vom operaţionaliza. Acum, în noul context, cu noul mecanism avem toate informaţiile necesare pentru a putea implementa impozitul şi a putea încasa la bugetul de stat aceste sume datorate de către contribuabil", a punctat ministrul Finanţelor.

Taxa pe lux se plătește timp de cinci ani

Un detaliu foarte important remarcat de specialiștii EY România în privinșța taxei pe lux privește autovehiculele, caz în care impozitul se datorează doar pe o perioadă de cinci ani (calculată din momentul în care are loc predarea-primirea autoturismului). De asemenea, dacă predarea-primirea mașinii a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2024, se va datora impozitul special doar pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani.

În ceea ce privește bunurile imobile, lucrurile sunt mai neclare. Rămâne de văzut cum se va declara impozitul special în situațiile în care clădirile sunt deținute în cotă-parte, mai exact dacă este suficientă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar va declara impozitul special pentru cota sa de proprietate, în acest ultim caz obligativitatea raportării putând fi influențată de procentul de cotă-parte a fiecăruia din coproprietari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite