De ce este taxa pe lux imposibil de colectat. „Așteptăm normele de aplicare și formularele de declarații”
0Noul impozit introdus în premieră în România pentru proprietarii de imobile şi autovehicule de lux nu poate fi pus în aplicare, deşi aceștia sunt obligaţi să-şi plătească noile dări până la 30 aprilie. Angajații de la Finanțe spun că nu există încă norme de aplicare sau formulare pentru declarații
Anunţată cu mult fast, „taxa pe lux” a fost introdusă prin Legea nr. 296/2023. Actul normativ, publicat în octombrie anul trecut şi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024, priveşte persoanele fizice care deţin, în proprietate exclusivă sau comună, imobile cu o valoare estimată mai mare de 2,5 milioane lei, deci aproximativ 500.000 de euro, precum şi pe proprietarii unor bolizi cu o valoare de achiziție ce depășește 375.000 lei, adică aproximativ 75.000 de euro.
Impozitul special nu se aplică la toată valoarea, ci este o cotă de 0,3% din diferenţa dintre valoarea vilei şi plafonul de 2,5 milioane lei, iar în cazul autoturismelor, tot 0,3% din diferenţa dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul neimpozabil, adică 375.000 lei.
Concret, aşa cum a scris deja „Adevărul”, dacă persoana deține o mașină ce valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil), în timp ce proprietarul unei vile de 1.000.000 euro va achita un impozit suplimentar anual de 1.500 euro (adică tot 0,3% aplicat la suma determinată prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500.000 euro).
Lege este, dar nu știm cum o aplicăm
Tot legea spune că proprietarii de vile şi maşini de lux sunt obligați să îl calculeze, să îl declare și să îl plătească la ANAF până la data de 30 aprilie, inclusiv, a anului fiscal - în cazul imobilelor - şi până la data de 31 decembrie, inclusiv, în cazul autoturismelor.
Atât că, după cum au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, deși actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial toamna trecută, normele de aplicare ale legii nu au fost comunicate nici până azi.
„Nu ne-au fost transmise nici formularele de declaraţii destinate contribuabililor. Deocamdată, nu ştim nimic”, a explicat sursa citată, adăugând că legea are prevederi ambigue în cazul imobilelor deţinute de mai mulţi proprietari.
Dacă în cazul maşinilor lucrurile sunt oarecum clare, în cazul imobilelor cu mai mulţi proprietari încă nu ştim cum se va aplica.
„Aşteptăm normele de aplicare”, a mai explicat sursa citată.
La primării, aceeași situație
Situaţia este la fel de neclară şi la primăriile din judeţ. Cum sumele încasate din aceste noi impozite reprezintă venit la bugetul de stat, nu la cel local, Ministerul Finanţelor a obligat primăriile să completeze, lunar, în aplicaţia Patrimven – care furnizează informaţii referitoare la clădiri, terenuri şi vehicule aflate în proprietatea unei persoane - baza de date cu contribuabilii orădeni.
Atât că administraţia locală nu are algoritm după care să caute informațiile despre imobilele şi maşinile vizate de supraimpozitare.
„Mai mult, în cazul maşinilor, până în acest an nici nu se nota prețul de cumpărare, ci capacitatea cilindrică, iar la imobile în evidențele Primăriei apare valoarea de impozitare, nu de cumpărare”, spune un funcţionar al Primăriei Oradea.
Peste tot este la fel
Aceeaşi problemă a fost semnalată şi de către reprezentanţii Primăriei Braşov, unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară în ce priveşte preţurile locuinţelor, după cum a scris şi Adevărul.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei Fiscale din Primăria municipiului, doar 29 de locuințe din oraș depășesc acest prag, iar valoarea totală a impozitului anual pentru aceste locuințe este de aproximativ 60.000 de lei.
Direcția Fiscală Brașov, ca, de altfel, toate structurile locale aflate în subordinea primăriilor, are în baza de date doar valoarea impozabilă a clădirilor. În ce privește autovehiculele, impozitul pe acestea se plătește în funcție de capacitatea cilindrică, fără vreo informație despre valoarea de achiziție.
În municipiul Brașov, vilele care urmează să fie suprataxate ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi se află în diverse părți ale orașului, cum ar fi străzile Codrii Cosminului, George Călinescu, Mihai Eminescu, Ceahlău, Stejarului, Tomis, Oituz, Ioan V. Socec sau Zizinului.
Contribuabilii care au case scumpe pot suna la Direcția Fiscală din Primăria Brașov ca să afle dacă valoarea impozabilă a locuinței lor depășește pragul impus de lege, situație în care pot afla această valoare impozabilă. Din aceasta vor scădea 2,5 milioane lei (500.000 de euro) și la această diferență vor aplica 0,3%. Rezultatul este suma care trebuie plătită către bugetul statului, potrivit noilor prevederi legale.
În ce privește bolizii de lux, angajații de la Direcția Fiscală Brașov vor trebui să verifice valoarea de catalog a fiecărui autoturism înmatriculat în oraș, pentru a identifica cine sunt proprietarii mașinilor care au o valoare de achiziție mai mare de 75.000 de euro și pentru a calcula „taxa pe bogăție” datorată la bugetul de stat.