Taxa europeană pe tranzacţiile financiare este cu un pas mai aproape!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă care prevede introducerea unei taxe la nivel european de 0,1% pe tranzacţiile cu obligaţiuni şi acţiuni şi de 0,01% pe tranzacţiile cu instrumente financiare derivate. Potrivit documentului, taxa va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Noua taxă este aplicabilă tranzacţiilor cu orice tip de instrumente financiare între două instituţii financiare, dintre care cel puţin una are sediul într-unul din statele Uniunii Europene. Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni vor fi taxate cu o rată de 0,1% iar tranzacţiile cu instrumente financiare derivate cu 0,01%, potrivit unui comunicat al Deloitte România. Locul de taxare va fi statul membru al Uniunii care este implicat în respectiva tranzacţie. Dacă propunerea Comisiei va trece de Legislativ, noua taxă va fi percepută începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Comisia Europeană a venit cu ideea de impunere a unei taxe asupra sectorului financiar la nivel european încă de acum câteva luni. Pe 29 iunie, Comisia anunţa că, în contextul unui nou cadru de dezvoltare a Uniunii, va propune instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare care să se constituie în venituri la bugetul UE.
Propunerea urmează să fie făcută publică pe data de 4 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc la Bruxelles. Odată cu propunerea legislativă, va fi făcut public şi studiul care a stat la baza acestei decizii, în care au fost analizate mai multe modele de taxare care ar fi putut fi implementate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite