Țara în care va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

0
Publicat:

Iberdrola, cea mai mare companie energetică din Spania, a obținut o autorizație de mediu pentru a construi în Portugalia cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, relatează Balkan Green Energy News.

Portugalia va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, Foto: Arhivă Adevărul
Portugalia va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, Foto: Arhivă Adevărul

Centrala, care se va numi „Fernando Pessoa”, cu referire la poetul portughez, va fi cea mai mare centrală solară din Europa și a cincea ca mărime din lume.

Cu o capacitate instalată de 1.200 de megawați (MW), aceasta va fi aplasată în municipalitatea Santiago de Cacém (în apropiere de Sines, un centru logistic din sudul Europei) și va fi operațională în 2025.

Potrivit sursei citate, centrala va fi capabilă să furnizeze energie curată, va acoperi nevoile anuale a 430.000 de locuințe, iar conectarea la rețea va fi contractată cu operatorul portughez REN.

Iberdrola și partenerul său Prosolia Energy au declarat că au obținut aprobări de la Agenția Portugheză de Mediu (APA) pentru construcția celei mai mari centrale fotovoltaice din Europa și a cincea ca mărime din lume.

Instalația va genera energie care echivalează cu 370 de milioane de metri cubi de gaz pe an.

Proiectul va crea până la 2.500 de locuri de muncă, majoritatea locale, transmite Balkan Green Energy News.

Planul de acțiune al proiectului include măsuri precum formarea competențelor profesionale, promovarea turismului și furnizarea de energie solară comunităților din apropiere.

Ferma solară planificată stabilește un nou punct de referință în combinarea ambițiilor de energie curată ale Europei cu furnizarea de beneficii tangibile de mediu și sociale

În ceea ce privește biodiversitatea și protecția mediului, compania a subliniat că pășunatul va continua în aceeastă locație și că se vor introduce stupi. Potrivit reprezentanților Iberdrola, acest lucru va ajuta la îmbunătățirea stabilității ecosistemului și la creșterea randamentelor culturilor din terenurile agricole din jur.

Această fermă solară stabilește un nou punct de referință în combinarea ambițiilor de energie curată ale Europei cu furnizarea de beneficii tangibile de mediu și sociale”, a declarat președintele executiv Ignacio Galán.

Ce alte proiecte sunt în desfășurare

Iberdrola deține deja cel mai mare parc fotovoltaic de pe continentul european. Facilitatea de 590 MW Francisco Pizarro din Extremadura se află în vestul Spaniei. A fost pus în funcțiune în august.

Sursa citată amintește că Rezolv Energy a declarat, în noiembrie, că va începe construirea unei centrale solare de peste 1 GW în România în iunie. Un proiect de 1 GW este în curs de dezvoltare în Franța. O altă construcție este în curs de desfășurare în provincia turcă Konya, la sud de Ankara, cu o capacitate nominală de 1,35 GW, ceea ce înseamnă o putere de conectare de 1 GW.

De asemenea, compania germană Profine Energy intenționează să instaleze în Bulgaria o centrală solară plutitoare cu o capacitate de 500 MW până la 1,5 GW.

În Serbia, Fintel energija și MK Group au lansat proiectul Agrosolar Kula de 660 MW pentru producerea simultană de culturi agricole și energie electrică din energie solară. Și El Sun Energy intenționează să construiască o centrală solară de 950 MW în Croația.

Anul trecut, Iberdrola a pus în funcțiune o parte din hidrocentrala sa de stocare prin pompare Tâmega Gigabattery pe râul Tâmega din Portugalia. Investiția a fost evaluată la 1,5 miliarde de euro. Compania intenționează să investească 3 miliarde de euro în țară în următorii ani în energie eoliană și solară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite