Cererea de fotovoltaice aproape s-a triplat în 2022, deși războiul a adus probleme de aprovizionare

0
Publicat:

Facturile mari la energie i-au determinat pe români să caute alternative încă de anul trecut, ceea ce a dus implicit la aproape triplarea cererii de panouri fotovoltaice.

Un bărbat instalează panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
Facturile mari la energie i-au determinat pe români să caute alternative

Cererea de fotovoltaice a crescut considerabil anul trecut, www.e-acumulatori.ro înregistrând cu 200% mai multe cereri decât în anul precedent, pe de o parte datorită programului AFM pentru fotovoltaice, în urma căruia persoanele fizice pot beneficia de o subvenție de 20.000 lei, iar pe de alta din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și a scăderii limitei de consum a energiei electrice de la 300 kwh în 2021, la 255 kwh începând cu luna septembrie 2022”, a declarat Dan Tudose, fondator e-acumulatori.ro.

Compania a încheiat anul cu o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei, dublu față de nivelul de 26 milioane de lei înregistrat în 2021, cu un profit de 8 milioane de lei.

"Conform situației internaționale, a trebuit să ne adaptăm la noile condiții de piață cu provocări majore. Cele mai mari probleme au fost cu furnizorii, din cauza întreruperilor intervenite în lanțul de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, și a trebuit să găsim variante diferite tot timpul, alte mărci, alți furnizori. Am mărit echipa și am recurs la colaboratori externi, în condițiile în care vânzările au crescut de aproximativ trei ori. În contextul scumpirii energiei, soluțiile oferite de noi creează independență energetică", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-acumulatori.ro.

Pentru 2023, antreprenorul Dan Tudose, estimează o creștere de 30% a cifrei de afaceri, pe fondul menținerii cererii la un nivel ridicat, dar și ca efect al inflației. Printre obiectivele stabilite pentru anul care abia a început se află extinderea portofoliului de produse cu sisteme noi, cu eficiență energetică sporită, precum și diversificarea canalelor de distribuție.

Interesul pentru achiziția de sisteme fotovoltaice este tot mai mare

Estimările sunt optimiste și pentru anii următori, deoarece interesul pentru achiziția de sisteme fotovoltaice este tot mai mare, iar programele de finanțare cu fonduri europene pentru producerea de energie verde sunt tot mai aproape de implementare. De exemplu, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost depuse peste 700 de proiecte, cu o valoare ce depășește un miliard de euro, pentru finanțare prin Componenta 6, majoritatea proiectelor solicitând finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

În aceeași direcție, România își propune, prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030, să ajungă la o capacitate instalată netă de 5,1 GWh de instalații cu panouri solare până la finalul acestui deceniu.

"România are o capacitate de energie solară fotovoltaică de 71,4 W/locuitor și se situează pe locul 21 din 28 în Europa, conform unui studiu EuObserv'ER, desfășurat în 2019. La polul opus, Germania a avut cea mai mare capacitate instalată din Uniunea Europeană, anume 590 W/locuitor. Pe locurile doi și trei, la distanță considerabilă, se află Olanda și Belgia, cu aproximativ 400 W/locuitor. În același timp, Raportul Comisiei Europene pe 2019 privind situația energiei fotovoltaice în Europa, nici măcar nu menționează România printre țările analizate. Cu toate acestea, suntem într-o competiție cu țările europene pe piața comună. În acest sens, România trebuie să beneficieze de programe de încurajare a investiției în energie regenerabil, mai ales că programele naționale se confruntă cu neclarități în modul de finanțare și întârzieri", a explicat Dan Tudose.

În acest moment, sistemele fotovoltaice au o pondere de circa 60% în vânzările firmei. Se remarcă un interes mare din partea clienților fizici, care au o pondere de 50% din totalul instalărilor, incluzându-i aici și pe cei care au accesat programul Casa Verde Fotovoltaice.

"Sistemele fotovoltaice sunt o soluție optimă pentru românii care locuiesc în zone rezidențiale sau izolate și, în ultimul timp, din ce în ce mai multe asociații de proprietari sunt interesate de implementare. Pentru o casă de dimensiuni mici, investiția pleacă de la 3.600 euro și se amortizează într-un interval de trei ani, la preturile actuale ale energiei electrice", susține Dan Tudose.

Credite pentru panouri fotovoltaice

Specialistul în energie regenerabilă a amintit că firma oferă facilități financiare în sprijinul celor care doresc să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, credit persoanelor fizice pe o perioadă de până la 120 de luni iar pentru companii, există și posibilitatea finanțării în sistem leasing de 60 de rate egale și cu un avans de 5% pentru o valoare de până la un milion de lei.

Întrebat ce pot face românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice, Tudose a spus că fie se pot înscrie direct în programul derulat de AFM, fie pot apela firmele care acordă echipamentele în leasing.

Se pot finanța sisteme între 5.000 și 1.000.000 de euro în maxim 60 de rate lunare, cu avans minim. Un sistem format din 10 panouri fotovoltaice de 400Wp fiecare poate asigura consumul unei locuințe de 200 mp, iar investiția poate fi amortizată în maxim 1 an, dacă este vorba de programul derulat prin AFM sau de 5 ani dacă investiția este suportată din fondurile proprii ale beneficiarului”, a explicat Tudose.

O astfel de instalație cu panouri fotovoltaice este cu atât mai importantă cu cât Comisia Europeană a prezentat recent pachetul de măsuri pe energie, prin care propune, printre altele, reducerea consumului de energie electric la orele de vârf.

Vor apărea pe piață produse cu o eficiență mai mare

Specialistul în energie regenerabilă spune că vor apărea pe piață produse cu o eficiență mai mare cu 5-10%, ceea ce ar fi extrem de favorabil celor care-și vor monta panouri fotovoltaice, în contextul crizei energetice și a nevoii tot mai mari de economisire.

Pornind de la o piață incipientă în 2019, în această perioadă se pun bazele dezvoltării consistente a soluțiilor de producere a energiei electrice la locul de consum, fiecare clădire, respectiv acoperiș cu instalație fotovoltaică putând acoperi, în proporție mare, necesarul de energie produsă local. În perioada următoare, vor apărea îmbunătățiri în domeniul panourilor fotovoltaice, adică eficiență sporită cu 5-10% față de perioada anterioară. În același timp, se observă unele sincope în aprovizionarea cu componente electronice, cererea în creștere la nivel mondial fiind peste capacitățile de producție actuale”, a declarat Dan Tudose.

Am înregistrat creșteri substanțiale la panourile fotovoltaice și pentru sistemele complete fotovoltaice. În continuare, avem ca obiectiv menținerea în topul companiilor din domeniul energiei verzi, urmând să analizăm listarea la bursă în intervalul 2024-2025”, a adăugat el.

Statul finanțează până la 90% din costuri

Statul vine în sprijinul celor care vor să își monteze panouril fotovoltaice cu Programul Casa Verde Fotovoltaice, derulat de AFM. Guvernul României oferă prin proiectul Casa Verde 2022 suma de 20.000 de lei care reprezintă 90% investiția montării de panouri fotovoltaice.

Partea care revine de plată beneficiarului este de 10% adică încă 2.000 de lei și va avea un total de 22.000 de lei pentru a-ți instala un proiect de panouri fotovoltaice.

Cu acești bani majoritatea instalatorilor montează un sistem minim format din trei kilowați putere instalată și un invertor și evident vor face toată documentația prin care beneficiarul devine prosumator și va fi legat rețea și va putea vinde în rețea excesul de energie.

Echipamentele care vor fi instalate în acești bani sunt 10 panouri fotovoltaice un invertor mic, un contor și bineînțeles tot panoul de distribuție, structură de montaj și cablaje.

Lista actelor necesare:

- copie după cartea de identitare

– ultima factură pentru electricitate

– certificat de atestare fiscală de la ANAF(care arată că nu ai datorii la stat);

– certificat de atestare fiscală a persoanei fizice de la primăria de care aparține solicitantul (care arată că nu ai datorii la administrația locală);

– extrasul de carte funciară (care poate fi obținut și online);

–cererea de finanțare. În cazul în care se optează lucrul cu o firmă autorizată această cerere o face firma respectivă, cerere care trebuie semnată întâi de beneficiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite