Țara în care poți „culege” cărbune. Cât de profitabile sunt „gropile omului sărac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mineritul ilegal de cărbune, chiar în propria grădină, a fost relansat într-un stat european în care se poate găsi cu mare ușurință, la doar un metru adâncime, scrie Bloomberg.

Cărbunele poate fi găsit cu ușurință într-un stat apropiat României. Foto Shutterstock
Cărbunele poate fi găsit cu ușurință într-un stat apropiat României. Foto Shutterstock

Taximetristul polonez Grzegorz (pseudonim ales de bărbatul intervievat de Bloomberg) spune că telefonul său nu va înceta să sune, dar nu pentru a-i ajuta pe oameni să călătorească.

El a renunțat să conducă pentru o activitate mult mai profitabilă, „minerit ilegal”, deoarece Polonia se confruntă cu deficitul de energie.

În jurul casei sale din orașul Walbrzych din Silezia Inferioară, cărbunele se află la doar un metru sub suprafață în câmpuri, zone de recreere și chiar grădini.

O echipă de patru oameni poate dezgropa o tonă într-o oră și poate câștiga 1.000 de zloți (220 de dolari) fiecare pentru o jumătate de zi de muncă, aproximativ 60% din cât câștigă o persoană medie într-o săptămână.

Soția mea este împotrivă și își face griji pentru mine, dar în calitate de șofer de taxi nu aș putea câștiga astfel de bani”, a spus Grzegorz în timp ce ridica o găleată cu aur negru dintr-o gaură pătrată de pe marginea unei zone rezidențiale.

În întreaga lume, cel mai murdar dintre combustibili trece printr-o renaștere, deoarece Rusia reține aprovizionarea cu gaze necesare pentru a genera electricitate din cauza războiului din Ucraina. Acest fapt este și mai acut în Polonia, deoarece un număr disproporționat de gospodării depind încă de cărbune pentru încălzire și există o penurie pe care guvernul se străduiește să o rezolve.

Cărbunele încălzește 37% din gospodăriile din Polonia

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a remodelat piața energetică, cu sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, oprind importurile de cărbune în Polonia, unde este folosit pentru încălzirea a 37% din locuințe. Națiunea de 38 de milioane reprezintă 77% din toate gospodăriile care folosesc cărbune pentru încălzire în blocul de 27 de membri.

Cu rezervele de cărbune epuizate și temperaturile scăzând, guvernul de la Varșovia asigură cărbunele și se bazează pe municipalități pentru a-l distribui. Dar unele depozite de cărbune au fost nevoite să cumpere din supermarketuri, după ce furnizorii au rămas fără stoc imediat după război, subminând asigurarea dată de președintele Andrzej Duda care a spus că Polonia are suficient cărbune pentru a rezista timp de 200 de ani.

Deci oamenii iau măsuri. Unii s-au orientat spre arderea gunoiului, înrăutățind calitatea aerului într-o țară în care trei dintre orașele sale principale - Varșovia, Cracovia și Wroclaw - se aflau în top 10 pentru poluare la nivel global la un moment dat în această lună.

În Walbrzych, oamenii trec granița să cumpere cărbune în Republica Cehă – sau iau lopeți și sapă. Primarul Roman Szelemej a acuzat guvernul că a creat o dependență națională de combustibil.

Cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, economia zonei Walbrzych s-a bazat pe extracția cărbunelui timp de două secole înainte ca ultima groapă (legală) să se închidă în 2000.

Gropile omului sărac au răsărit în păduri, câmpuri și tufișuri  

În Polonia, mii de mineri au fost concediați. Într-adevăr, mineritul ilegal nu este nou, ci mai degrabă un caz de revenire. Șomajul este de 12% în orașele și satele din jur, așa că o oportunitate de a câștiga bani poate fi tentantă pentru cei cu cunoștințele reziduale.

Așa-numitele „gropi ale omului sărac” au răsărit în păduri, câmpuri și tufișuri. La marginea orașului, un grup de mici grădini private sunt presărate cu ele. Un locuitor a spus că unii oameni au nevoie de bani, iar alții de cărbune. Între timp, autoritățile orașului trimit patrule pentru a verifica locurile despre care știu că sunt populare printre mineri.

Există mai multe gropi în locațiile pe care ne-am obișnuit să le monitorizăm în ultimii ani pentru cazuri sporadice de exploatare ilegală”, a declarat Mateusz Majchrzyk, purtător de cuvânt al Administrației Silvice din Walbrzych. „Am observat o activitate crescută în jurul minelor și, de asemenea, cheltuim mai mulți bani pe nisipul pe care îl folosim pentru a umple găurile.

Grzegorz, care a refuzat să-și dea numele sau vârsta având în vedere implicarea sa într-un comerț ilicit, a spus că poate profita de ocazie pentru a câștiga bani buni, dar ajută și la rezolvarea celei mai grave crize energetice din Polonia din ultimele decenii.

Grupul său a fost supravegheat de Bartosz, care avea trei ani de experiență de lucru ca miner. Groapa la care lucrau avea o adâncime de aproximativ 3 metri, pe care o săpaseră doi bărbați, folosind o scară de lemn realizată manual. Grzegorz umplea sacii cu cărbunele pentru a fi transportat la o mașină ascunsă în spatele copacilor.

Vom săpa aici atâta timp cât vom putea extrage cărbune”, a spus Grzegorz. „Și apoi vom săpă o nouă groapă.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite