Țara din Europa care plătește jumătate din prețul unei mașini electrice. Ce subvenții alocă pentru hibrid

0
Publicat:

Autorităţile dintr-un stat european vor să sprijine industria auto cu subvenţii totale în valoare de 950 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe automobilişti să facă trecerea la vehicule mai curate, sprijinind și industria auto locală.

Mașină electrică pusă la încărcat
Un stat european va plăti aproape jumătate din prețul unei mașini electrice

Noul program de subvenţii al Italiei vine pe fondul unor dispute între Guvernul de la Roma şi grupul auto franco-italian Stellantis, cu privire la producţia realizată în Italia de proprietarul mărcii Fiat. Premierul italian Giorgia Meloni a declarat săptămâna trecută că grupul Stellantis, care pe lângă Italia are operaţiuni semnificative şi în Franţa şi SUA, a acţionat uneori împotriva intereselor naţionale italiene.

Conform informaţiilor anunţate joi de ministrul italian al Industriei autorităţile de la Roma vor oferi subvenţii de până la 13.750 de euro pentru cei cu venituri reduse care vor să îşi cumpere un vehicul electric nou care costă până la 30.000 de euro, fără TVA. O parte din această subvenţie este legată de casarea unui automobil existent cu motor pe combustie.

Acelaşi grup al persoanelor cu venituri reduse poate beneficia de o subvenţie de până la 10.000 de euro pentru un nou vehicul plug-in hibrid care costă până la 45.000 de euro.

În plus, vehiculele cu motoare pe combustie de ultimă generaţie vor fi şi ele eligibile pentru a beneficia de subvenţii, dar va fi vorba de o sumă mult mai mică.

Noile subvenţii, care erau aşteptate să fie anunţate de mai multe luni, vor fi mult mai generoase decât cele pe care le vor înlocui, şi care se ridicau la maximum 5.000 de euro pentru achiziţionarea unui vehicul electric.

Noile măsuri fac parte dintr-un program mai amplu pe mai mulţi ani, cu o valoare de peste opt miliarde de euro, pe care Italia l-a anunţat în 2022 pentru a-şi sprijini industria auto.

Davide Mele, director de corporate affairs pentru Italia în cadrul grupului Stellantis, a spus că noul pachet ar trebui să ajute Italia să îşi îmbunătăţească poziţia codaşă în tranziţia la vehiculele electrice şi să susţină industria auto locală. "Producţia este strâns legată de cererea de pe piaţă şi dacă vrem să ţintim spre anumite obiective concrete, trebuie să avem în minte consumatorul cât şi producătorul. Noi producem automobile pe baza cererii consumatorilor. De aceea este important să stimulăm cererea cu autoturisme la preţuri accesibile", a spus Davide Mele, la o reuniune cu oficiali guvernamentali şi sindicate.

Guvernul de la Roma şi Stellantis, singurul mare constructor auto generalist din Italia, discută de mai multe luni un plan pe termen lung pentru a opri tendinţa de scădere a producţiei de automobile, unul dintre obiective fiind creşterea producţiei anuale realizate de Stellantis în Italia la un milion de vehicule. Comparativ, în 2023, Stellantis a produs aproximativ 750.000 de vehicule în Italia, relatează Reuters.

Directorul general de la Stellantis, Carlos Tavares, a spus săptămâna trecută că Italia cheltuie mai puţin decât alte state europene importante pentru a susţine dezvoltarea de mașini electrice iar această abordare frânează producţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite