SWIFT se pregăteşte să se conformeze noilor restricţii impuse băncilor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale SWIFT a anunţat că se pregăteşte să implementeze în următoarele zile noile măsuri ale statelor occidentale care vizează anumite bănci ruseşti, transmite Reuters.

„Colaborăm cu autorităţile europene pentru a înţelege detaliile privind entităţile care fac obiectul noilor măsuri şi ne pregătim să ne conformăm noilor dispoziţii", se arată în comunicatul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale), informează Agerpres.

Ţările occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Excluderea le va împiedica să îşi desfăşoare activitatea la nivel mondial şi va bloca în mod eficient exporturile şi importurile, informează Executivul comunitar.

De asemenea, Comisia Europeană a decis îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, şi a precizat: „Acest lucru îi va paraliza tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele".

Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a transmis, duminică dimineaţă, după decizia referitoare la eliminarea unor bănci ruseşti din Sistemul SWIFT, că ar fi trebuit eliminate toate băncile, iar măsurile trebuie implementate urgent de către toate ţările. 

„România trebuie să blocheze orice sursă de finanţare, mai ales de la buget, pentru companiile deţinute de ruşi”, a transmis Cîţu.

„În sfârşit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile ruseşti să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca toate să fie excluse”, a scris, duminică, pe Facebook, Florin Cîţu.  

Acesta apreciază că este foarte important faptul că Banca Naţională a Rusiei nu mai are acces la activele sale din

străinătate. 

„Dar, pentru a avea afect aceste măsuri, trebuie implementate de fiecare ţară în parte URGENT.  Este partea cea mai importantă. Identificarea tuturor surselor de finanţare care ajung la Moscova şi blocate. România trebuie să implementeze rapid aceste măsuri şi să blocheze orice sursă de finanţare, mai ales de la buget, pentru companiile deţinute de ruşi”, a mai scris liderul PNL. 

Citeşte şi: Mai multe bănci ruseşti, excluse din platforma SWIFT. Măsuri drastice pentru Banca Centrală Rusă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite