Supermarketurile din Grecia limitează achiziţiile de făină şi ulei. „Cererea a crescut în ultimele săptămâni de trei ori”

0
0
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Lanţurile de supermarketuri din Grecia au anunţat joi că vor restricţiona cantitatea de făină şi ulei de floarea soarelui pe care o pot cumpăra clienţii, o măsură de precauţie pe fondul majorării cererii, din cauza temerilor că aprovizionarea va fi afectată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creşterea preţurilor şi a provocat temeri privind deficitul de produse în UE. Atât Ucraina cât şi Rusia sunt furnizori cheie de grâu şi ulei de floarea soarelui.

Potrivit sursei citate, în urma unor măsuri similare adoptate în Spania şi Italia, patru lanţuri de supermarketuri din Grecia - AB, Sklavenitis, Kritikos şi My Market - au limitat săptămâna aceasta achiziţiile online, şi în unele cazuri din magazine, de făină şi ulei de floarea soarelui.

Secretarul general pentru Comerţ şi Protecţia Consumatorului, Sotiris Anagnostopoulos, a declarat joi la postul de televiziune Ant1 că cererea pentru unele produse a crescut în ultimele săptămâni de trei ori, cumpărătorii făcându-şi provizii, transmite Agerpres.

„Motivul limitării achiziţiilor la aceste produse este doar de precauţie, deoarece clienţii noştri sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina. Vrem să ne asigurăm că vom putea să ne servim clienţii şi în viitor", a declarat un oficial al AB pentru Reuters. De asemenea, oficiali de la celelalte trei lanţuri de supermarketuri au declarat pentru Reuters că au impus restricţii la făină şi ulei de floarea soarelui

Grecia importă aproximativ 250.000 tone de grâu moale din Ucraina şi Rusia, aproximativ 30% din importurile totale de grâu, anunţase anterior Ministerul Agriculturii.

Guvernul a cerut furnizorilor să declare stocurile de produse, inclusiv îngrăşăminte, mâncare pentru animale, cereale, ulei de floarea soarelui şi alte uleiuri vegetale.

În România, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis, în urmă cu câteva săptămâni, că ţara noastră are stocuri de ulei până la noua recoltă astfel încât să nu apară dezechilibre, precizând totodată că specialiştii monitorizează zilnic evoluţia stocurilor.

Citeşte şi:  Avem stocuri de ulei până la noua recoltă, dă asigurări ministrul Agriculturii. „Le transmit încă o dată românilor să nu cumpere mai mult decât le este necesar”

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite