Summitul Mondial al Guvernelor, Dubai: 17 trilioane de dolari pe an sunt cheltuiți pentru război

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor din Emiratele Arabe Unite a avertizat că 17 trilioane de dolari au fost pierdute în război și conflicte în ultimul an – mai degrabă decât pentru nevoi stringente precum construcții, educație și sănătate, anunța publicația Al Arabiya relatând de la Summitul WSG din Dubai.

Vedere panoramică din Dubai
Lideri politici şi din domeniul economic participă la Summitul Mondial al Guvernelor din Dubai

În timpul sesiunii de deschidere a Summitului Mondial al Guvernelor din 2024 (WGS 2024) de luni, Mohammed Abdullah al-Gergawi, ministrul afacerilor de cabinet al Emiratelor Arabe Unite și președintele WGS, a declarat că Summit-ul își propune să se concentreze asupra oportunităților de dezvoltare de pe tot globul.

El a subliniat că 17 trilioane de dolari reprezintă costul disputelor, conflictelor și violenței din întreaga lume în doar un an.

Acești bani nu au fost investiți în construcții, educație și sănătate, ci în războaie, sabotaj și distrugere”, a spus el. „Acest lucru este alimentat de haosul media, frica de viitor și așteptarea la ce este mai rău. Dar, pe de altă parte, aproximativ șase procente din acest număr ar putea acoperi costul celor mai importante provocări cu care se confruntă umanitatea într-un an.”

De exemplu, ar putea elimina foamea și analfabetizarea, ar putea trata cancerul și ar putea oferi omenirii apă curată. Imaginați-vă ce s-ar putea realiza dacă am investi mai mult în abordarea altor provocări cu care se confruntă omenirea”, a spus el.

Ceea ce ne unește ca umanitate este mult mai mult decât ceea ce ne desparte”, a spus el, adăugând că resursele pe care le conține planeta „sunt suficiente pentru noi și pentru generațiile viitoare”, dacă sunt bine investite și folosite pentru binele umanității.

Nu cei puternici câștigă războiul, ci cei slabi pierd pacea.”

50% din creșterea economiei globale provine din  China și India

El a subliniat că 50% din creșterea globală provine numai din China și India - două țări care vor modela viitorul creșterii economice globale.

Numai China, a spus el, a investit anul trecut în 29.000 de brevete de inteligență artificială – de patru ori mai mult decât SUA. Mai mult, India „este o superputere în ascensiune în diverse domenii, cum ar fi tehnologia și știința”.

Restul regiunii Asia Pacific va contribui cu până la 25% la creșterea globală.

Deci, cum poate omenirea să coopereze pentru a beneficia de pe urma acestui nou motor economic global în curs de dezvoltare, în loc să-l confrunte sau să încerce să-l obstrucționeze?”, a întrebat el.

El a abordat, de asemenea, AI, spunând că instrumente precum ChatGPT realizate de OpenAI au trecut de la analiza de miliarde de date la trilioane de date în doar un an.

Instrumentul AI de la Google Gemini, cunoscut anterior ca Bard, are acum o viteză de procesare care depășește creierul uman de peste 100.000 de ori, a spus el.

Acest sistem a rezumat o carte de 500 de pagini în doar cinci secunde. Studiile se prevăd că inteligența artificială va prelua peste 70% din sarcinile din diverse sectoare, iar productivitatea noastră ca oameni va depăși tot ceea ce ne-am imaginat folosind această tehnologie.”

Dar, în ciuda a ceea ce poate aduce AI, tehnologia este o „sabie cu două tăișuri”, a spus el, subliniind că numărul de videoclipuri fabricate s-a triplat de la an la an în 2023, distorsionând faptele, schimbând atitudinile și modelând gradul de conștientizare.

„Informațiile false vor fi una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea. Deci, cum poți proteja adevărul de denaturare?”

Evenimentul de trei zile – desfășurat sub tema „Shaping Future Governments” - va avea parte de peste 25 de lideri mondiali, 140 de guverne, 85 de organizații internaționale și 4.000 de participanți la Madinat Jumeirah.

Printre aceștia se numără premierul indian Narendra Modi, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, care conduc delegații la nivel înalt din țările lor și au fost numiți invitați de onoare la summitul din acest an.

Alți participanți cheie includ prim-ministrul egiptean Mostafa Madbouly; Jasem al-Budaiwi, secretar general al Consiliului de Cooperare din Golf; Ahmed Abdoul Gheit, secretar general al Ligii Statelor Arabe; și Sam Altman, cofondatorul OpenAI.

EAU continuă eforturile de a promova cooperarea între guverne

Duminică, în ajunul WGS, președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed, a declarat că Emiratele Arabe Unite își continuă eforturile de a promova cooperarea între guvernele lumii, pornind de la convingerea că provocările actuale pot fi depășite doar prin eforturi comune și un angajament colectiv pentru viziuni unificate care va vedea lumea într-un viitor mai sigur și mai prosper.

Summitul guvernelor mondiale este invitația responsabilă a Emiratelor Arabe Unite către întreaga lume, de a se alătura dialogului, de a împărtăși cunoștințe și de a investi în idei noi și energii creative capabile să creeze soluții inovatoare la provocările de dezvoltare și să răspundă așteptărilor oamenilor de o viață bună. și un viitor mai bun”, a spus el.

Sheikh Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și conducător al Dubaiului, a declarat că WGS s-a transformat de-a lungul duratei sale de viață de 11 ani.

Șeicul Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și conducător al Dubaiului, salută un număr de miniștri arabi de finanțe la ediția din 2024 a Summitului Guvernului Mondial de la Dubai. (Furnizat: WGS)

Șeicul Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și conducător al Dubaiului, salută un număr de miniștri arabi de finanțe la ediția din 2024 a Summitului Guvernului Mondial de la Dubai. (Furnizat: WGS)

„EAU consideră că guvernele reale sunt capabile să traducă ambițiile oamenilor într-o realitate durabilă”, a spus el. „Când munca guvernamentală este afectată de blocaj și amânare, atunci când depinde de întâmplări, acestea sunt semne ale sfârșitului dezvoltării și sfârșitului civilizației umane în sine. Atunci când guvernele nu își îndeplinesc misiunea de a conduce și de a pune în aplicare schimbarea, ele renunță la dreptul la prezent și viitor; se retrag din viață.”

WGS va găzdui 110 dialoguri și sesiuni interactive cu peste 200 de vorbitori proeminenți, inclusiv președinți, miniștri și vizionari, alături de 23 de întâlniri ministeriale și sesiuni executive, care vor primi peste 300 de miniștri și un grup de elită de laureați Nobel.

Summit-ul va lansa, de asemenea, aproximativ 25 de rapoarte strategice, în colaborare cu grupuri de reflecție, organisme academice și de cercetare, care abordează tendințele globale din sectoarele cheie. În plus, vor fi organizate 15 forumuri globale axate pe elaborarea de strategii și planificarea viitoare în sectoare vitale, în parteneriat cu organizații internaționale și companii mondiale de tehnologie pentru a aborda provocările din întreaga lume.

O serie de discuții și dialoguri vor avea loc în timpul summit-ului, inclusiv mese rotunde care vor reuni șefi de stat, oficiali, lideri de gândire și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai sectorului privat, toți lucrând împreună pentru a stimula cooperarea și a identifica soluții la provocările viitoare. .

O serie de reuniuni ministeriale la nivel înalt sunt, de asemenea, planificate în timpul evenimentului, inclusiv întâlnirea miniștrilor arabi de finanțe; o reuniune a miniștrilor energiei și o întâlnire a miniștrilor implicați în dezvoltarea durabilă.

Evidențiind șase teme principale care se concentrează pe diverse aspecte cheie, de la munca guvernamentală și inteligența artificială până la sănătate și educație, World Governments Summit va prezenta mai multe premii globale care sărbătoresc miniștrii și actorii din sectorul privat pentru contribuțiile lor remarcabile la o lume mai bună. De asemenea, va lansa Sondajul global al miniștrilor, în care miniștrii din întreaga lume sunt invitați să-și împărtășească ideile cu privire la problemele globale cruciale și să colaboreze la crearea de soluții.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite