Cine sunt cei mai bogați 10 monarhi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O listă a celor mai bogați monarhi din lume, proveniți din linii lungi de succesiune care s-au așezat în vârful economiei și societății unor națiuni întregi, a fost întocmită recent.

Monede și lingouri de aur
O listă a celor mai bogați monarhi din lume a fost publicată recent

Și chiar și într-o lume a democrațiilor și a democratizării bogăției, monarhii supraviețuitori ai lumii au în continuare un acces extins la proprietăți imobiliare, dețineri de companii, acțiuni și, bineînțeles, bani. În cele ce urmează prezentăm o listă a celor mai bogați 10 monarhi din lume, pe baza estimărilor compilate de The Business Standard, o platformă de știri cu sediul în Bangladesh, publicate de Visual Capitalist.

Pe primul loc, cel mai bogat monarh din lume, se află regele Maha Vajiralongkorn din Thailanda, cu o avere netă de 43 de miliarde de dolari. Această bogăție extraordinară provine din participații în proprietăți imobiliare în Bangkok, precum și din deținerea celei mai mari companii de ciment și a celei mai mari bănci din țară. Timp de 80 de ani, bunurile regale ale monarhului thailandez au fost gestionate de Crown Property Bureau, până când, în 2016, acestea au fost transferate direct regelui în funcție.

În 2018, acest aspect a devenit o problemă cheie în valul de proteste studențești din țară, care a pus în discuție și "bugetul regal excesiv".

Iată lista completă a celor mai bogați monarhi din lume, așa cum a fost estimată de The Business Standard:

image

Sultanul Bruneiului, Sultanul Hassanal Bolkiah, este al doilea cel mai bogat monarh, cu o avere netă estimată la 28 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acestei averi provine din investițiile în petrol și gaze - sectorul este un pilon al economiei țării, iar jumătate din PIB-ul Bruneiului se bazează pe veniturile din petrol. Monarhului îi place să își cheltuiască averea imensă pe mai multe obiecte de lux, inclusiv o colecție masivă de 7.000 de mașini în valoare de peste 5 miliarde de dolari și mai multe avioane private.

Pe locurile trei-cinci se află trei monarhi din Orientul Mijlociu - regele Salman bin Saud (Arabia Saudită), șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan (Abu Dhabi) și șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum (Dubai) - cu averi cuprinse între 14 și 18 miliarde de dolari. Ca o actualizare a constatărilor sursei, șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan a decedat în mai 2022 (după ce aceste date au fost compilate), fiind succedat de Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Salman bin Abdulaziz Al Saud este Regele Arabiei Saudite și Custodele celor Două Moschei Sfinte. Înainte de numirea sa la tron, a fost guvernator adjunct și apoi guvernator al Riadului între 1963 și 2011. În 2011 a fost numit ministru al apărării și ulterior numit prinț moștenitor după moartea fratelui său, Prințul Nayef. Salman a fost încoronat pe 23 ianuarie 2015, după moartea fratelui său mai mare, regele Abdullah.

Sheicul Mohamed este al treilea fiu al lui Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, care a fost primul președinte al Emiratelor Arabe Unite și al 16-lea conducător al Abu Dhabi. În 2019, The New York Times l-a numit cel mai puternic conducător arab și a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din 2019 de revista Time. În 2023, Centrul Regal de Studii Strategice Islamice l-a clasat drept al optulea cel mai influent musulman.

Șeicul Mohammed ibn Rashid Al Maktoum (Dubai) a fost al treilea fiu al șeicului Rashid ibn Saeed Al Maktoum, conducătorul Dubaiului și șeful dinastiei Maktoum din 1958 până în 1990. După ce Mohammed și-a terminat studiile secundare în Dubai, a studiat engleza la Cambridge, Anglia, iar mai târziu a primit pregătire militară la o școală de cadeți din Aldershot.

Monarhii europeni

Monarhii europeni, din Luxemburg și Liechtenstein, sunt următorii cei mai bogați - deși averea lor se cifrează la miliarde cu o singură cifră - urmați de monarhii din Qatar și Maroc. Prințul Albert al II-lea de Monaco completează topul 10, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Estimările privind averea pot fi adesea greu de rezumat cu exactitate și fluctuează adesea în funcție de valoarea averilor. În plus, în funcție de sursă, în top 10 pot fi incluși și Regele Carol al III-lea și Juan Carlos I, fostul rege al Spaniei, ambii estimați la 2 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite