Studiu: România, printre statele care limitează cel mai mult cheltuielile deductibile privind carburanţii sau asigurările pentru angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile cu carburanţii, sponsorizările şi asigurările private pentru angajaţi sunt parţial deductibile în România, însă, la nivel regional, ţara noastră se numără printre statele care limitează cel mai mult deducerea unor astfel de cheltuieli, în vreme ce state precum Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate pentru aceste tipuri de cheltuieli, potrivit companiei de consultanţă Accace.

Cea mai mare diferenţă între România şi celelalte state din regiune se înregistrează în ceea ce priveşte asigurările private pentru angajaţi. În ţara noastră, asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 250 euro / angajat anual, iar asigurările pentru pensie pot fi deductibile în limita a 400 euro / angajat / an. Prin comparaţie, aceste cheltuieli sunt total deductibile în Polonia, Ungaria şi Cehia, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei, în timp ce în Ucraina cheltuielile pentru asigurările private pentru angajaţi sunt complet nedeductibile. 

Cheltuielile cu carburanţii, deductibile doar pe jumătate în România

O altă diferenţă se referă la cheltuielile cu autovehiculele sub 3,5 tone şi cu maxim 9 locuri pentru pasageri utilizate de companii, care în România sunt deductibile în proporţie de 50%, în timp ce companiile din Ungaria beneficiază de deduceri totale. În cazul Poloniei şi Slovaciei, cheltuielile legate de întreţinerea maşinii, precum şi cheltuielile cu carburanţii, sunt deductibile integral în măsura în care autovehiculul este utilizat în folosul companiei.

În Cehia sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu excepţia celor cu carburanţii, dacă angajatul utilizează în mod gratuit autovehiculul respectiv şi pentru uz personal, în acest caz 1% din preţul maşinii fiind considerat parte din venitul angajatului în fiecare lună de utilizare. 

Condiţii pentru deducerea burselor acordate angajaţilor

În ceea ce priveşte cheltuielile de sponsorizare, mecenat şi burse private, acestea nu sunt deductibile în majoritatea statelor din regiune, cu excepţia Ungariei, unde sunt parţial deductibile, şi a României, unde companiile pot asigura sponsorizări în limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. În ambele cazuri, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie să se califice ca donaţie sau să deservească interesele de afaceri ale contribuabilului. În acelaşi timp, cheltuielile referitoare la bursele private sunt deductibile dacă sunt realizate în folosul unui angajat al companiei plătitoare şi bursa are o legatură cu munca pe care acesta o prestează în folosul companiei unde este angajat.

„Eliminarea unor astfel de limitări de deduceri, pe lângă simplificarea înregistrărilor contabile pe care companiile sunt obligate să le efectueze, ar avea ca efect şi încurajarea angajatorilor să acorde asigurări de o valoare mare, ceea ce ar angrena mai departe dezvoltarea industriei de asigurări private în România. Aceeaşi situaţie s-ar remarca şi în cazul acordării de sponsorizări sau burse private“, a declarat, într-un comunicat, Adrian Soltan, manager Accace în România.

Potrivit oficialului, România este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe şi indirecte, precum şi norme de aplicare a acestora, însă chiar dacă toate aceste reglementări au menirea să eficientizeze modul în care companiile ţin evidenţa contabilă, de cele mai multe ori gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli îngreunează acest proces.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite