Studiu: O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa din cauza dependenţei de energiile regenerabile, cu producţie intermitentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia verde destabilizează sistemul energetic din cauza producţiei volatile şi a preluării cu prioritate în sistem în dauna producătorilor clasici FOTO Adevărul
Energia verde destabilizează sistemul energetic din cauza producţiei volatile şi a preluării cu prioritate în sistem în dauna producătorilor clasici FOTO Adevărul

O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.

Raportul se referă la Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia.

Situaţia actuală reprezintă un pericol real pentru securitatea livrărilor. Centralele pe gaze, capabile să facă faţă perioadelor cu cerere ridicată, se închid rapid. 

Rezervele de gaze stocate în rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici faţă de anii trecuţi. 

Şi asta pentru că preţurile gazelor sunt foarte mari, în comparaţie cu cele din SUA, unde sunt de trei ori mai ieftine din cauza extracţiei din şisturi. În Europa, gazele sunt scumpe din cauza monopolului Gazprom şi a refuzului acestui grup de a încheia contracte pe bursă, nu pe termen lung. Gazprom preferă contractele pe termen lung din cauză că sunt legate de preţul barilului de ţiţei, iar acesta a fost la peste 100 de dolari în ultimii ani, ceea ce înseamnă venituri şi profituri mari pentru ruşi.

Centralele pe gaze, indispensabile, dar pe cale de dispariţie

Centralele pe gaze funcţionează cu rate de utilizare care sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, în condiţiile în care operatorii reţelelor preferă energia regenerabilă, care este subvenţionată, se arată în raport.

„Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securităţii livrărilor în perioadele de vârf de consum, sunt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă“, potrivit raportului realizat în colaborare cu Exane BNP Paribas, firma juridică CMS Bureau Francis Lefebvre Lyon SELAS şi institutul de cercetări VaasaETT.

Transportatorii de energie sunt obligaţi de directivele europene să preia cu prioritate energia verde.

Renaşterea cărbunelui

Totodată, companiile se orientează către cărbunele mai ieftin exportat de SUA, unde a crescut cererea de gaze datorită exploatării zăcămintelor de şist. Interesul pentru cărbunele care este mai poluant este susţinut de scăderea costului certificantelor pentru emisii de dioxid de carbon.

Circa 60%, respectiv 130.000 de megawaţi, din capacitatea de generare a energiei pe bază de gaze a Europei este în pericol să fie închisă până în 2016, conform estimărilor companiei americane de consultanţă IHS, citate de Cap Gemini.

În lipsa unor stimulente pentru investiţii în infrastructura energetică şi în condiţiile scăderii marjelor şi veniturilor, securitatea livrărilor de energie, pe termen lung, ar putea fi pusă în pericol, a mai arătat în raport Colette Lewiner, consilier în domeniul energiei al preşedintelui Cap Gemini. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite