Studenții și familiile tinere pot lua credite de la CEC. Cât sunt ratele și de ce reduceri beneficiază

0
Publicat:

Studenții și familiile tinere pot lua credite de la CEC Bank a anunțat luni banca, precizând cât sunt ratele lunare în cadrul programelor Student Invest și Family Start.

CEC Bank a anunțat că oferă credite tinerelor familii și studenților
CEC Bank a anunțat că oferă credite tinerelor familii și studenților

Prin cele două programe guvernamentale se pot obține finanțări de până la 50 000 lei (Student Invest), respectiv 75 000 lei (Family Start) cu garanții de stat și dobânzi și comisioane subvenționate.

După aprobarea creditului, sumele pot fi utilizate pe baza documentelor justificative prezentate de client. Durata maximă a creditelor Family Start și Student Invest este până la 10 ani, cu perioadă de grație până la 5 ani.

Prin Programul Student Invest, tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ pot obține credite de nevoi personale pentru plata taxelor de școlarizare, plata căminului sau a chiriei sau chiar avans pentru locuință. Dobânda și comisioanele de analiză, precum și comisioanele de gestiune a garanțiilor sunt subvenționate integral de către stat. Pentru un credit de 50 000 lei, pe 10 ani, rata lunară se ridică la 417 lei, în condițiile utilizării integrale a sumei de la început. Clientul va rambursa doar suma împrumutată, fără costuri suplimentare. Creditele pot fi accesate și de cei care nu sunt salariați, cu condiția existenței unui codebitor.

Prin Programul Family Start tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani neîmpliniți care își intemeiază o familie pot obține credite de nevoi personale pentru evenimentele importante din viața familiei, cum ar fi nunta sau botezul, educația și creșterea copiilor, achitarea avansului pentru o mașină de familie. Comisioanele de analiză a creditului și gestiune a garanțiilor sunt subvenționate de stat, precum și 75% din dobândă, astfel că singurul cost suportat de clienți va fi 25% din dobânda (IRCC +4%/an). În cazul unui credit de 75 000 lei pe 10 ani, utilizat integral la semnarea contractului, rata lunară se ridică la 691 lei, iar costul total al creditului la 82 892 lei.

Condiții pentru acordarea creditelor pentru studenți

Programul Student Invest va putea fi accesat de 5.000 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 18 ani împliniți și 31 de ani neîmpliniți, care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditat sau autorizat din România. Un student va putea accesa un credit de maximum 50.000 de lei într-o singură tranșă sau mai multe, în funcție de documentele justificative, pentru: plata taxelor școlare până la nivel de doctorat; plata cărților și a rechizitelor; costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări; achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; plata chiriei, în limita a 300 euro/lună; plata locurilor de cazare în căminele studențești; parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe; cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative (convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program); decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură, artă sau alte cursuri de dezvoltare personală; costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Pentru acordarea creditului garantat de stat în proporție de 80%, studentul va trebui să aibă cel puțin un codebitor, dacă nu este angajat.

Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, din momentul acordării, incluzând aici și perioada de garație de 5 ani stabilită de comun acord cu banca. Ratele scadente neplătite la timp vor fi recuperate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în baza unui titlu executoriu.

”Family Start până la 45 de ani”

În programul „Family Start”, suma maximă care poate fi împrumutată este de 75.000 de lei. Grupul-țintă este reprezentat din tinerii cu vârste între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți care vor să-și întemeieze o familie și care au venituri de până la maximum 7.500 de lei net per familie, luându-se în calcul veniturile ambilor soţi sau parteneri de viaţă.

Banii vor putea fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia civilă, cea religioasă – în limita a 20.000 lei, decontarea sau plata către furnizorii de servicii urmând să se facă în termen de trei luni de la data evenimentului; plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor; plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură, artă; avansul pentru achiziția unei mașini cu șapte locuri sau a unui autoturism adaptat pentru persoanele cu dizabilități; cheltuieli aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor; cheltuielile aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilităţi; plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri și cheltuieli de transport pentru deplasări; achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilităţi; plata chiriei, în limita a 300 de euro/lună; parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe; costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenţilor care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite