Strategia lui Barna pentru prezidenţiale: Facilităţi fiscale pentru românii din Diaspora care se întorc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna, preşedinte al USR şi candidat la preşedinţie din partea Alianţei USR-PLUS, a depus un proiect de lege prin care vrea să acorde facilităţi fiscale românilor din Diaspora care se întorc să muncească în ţară.

Diaspora reprezintă un electorat-cheie pentru USR-PLUS, în contextul în care la alegerile europarlamentare din primăvară 44% din românii din străinătate (166.581) au votat pentru Alianţă.

Proiectul lui Dan Barna are ca scop acordarea unui sprijin financiar cetăţenilor români foşti rezidenţi pe teritoriul ţării şi care se întorc să lucreze în România. Mai precis, aceştia vor beneficia de scutire de la plata impozitului de 10% pe veniturile din salarii obţinute la întoarcerea în România şi de reducerea la jumătate a cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS) datorate pe aceste venituri, de la 25% la 12,5% în perioada 2020-2030. Scutirea de impozit se va aplica pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile în alt stat, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

Cetăţenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a beneficia de facilităţi, respectiv să fi rezidat pe teritoriul altui stat timp de minim 4 ani consecutivi, unde au lucrat, au realizat venituri şi au plătit contribuţii obligatorii pe o perioadă de minim 3 ani.

De asemenea, cetăţenii trebuie să redevină rezidenţi pe teritoriul României, din momentul încheierii primului contract de muncă în ţară. Ei trebuie să facă dovada acestui lcuru la finalul fiecărui an calendaristic, în caz contrar urmând să achite retroactiv sumele de la plata cărora au fost scutiţi în anul respectiv.

Programul de sprijin financiar ar urma să se deruleze în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că programul nu are impact asupra bugetului de stat curent, iar în ceea ce priveşte bugetele ulterioare impactul va fi minim, având în vedere că aceste persoane nu sunt integrate la momentul prezent pe piaţa muncii din ţară.

„Pe termen lung, impactul va fi unul pozitiv, în considerarea faptului că cetăţenii români foşti rezidenţi care beneficiază de acest sprijin, integrându-se astfel pe piaţa muncii din ţară, vor deveni plătitori de impozit pe venit şi vor achita în integralitate contribuţiile de asigurări sociale”, mai susţin iniţiatorii.

Proiectul a fost depus de Dan Barna împreună cu alţi doi colegi din USR George-Nicolae Marussi şi Radu-Mihai Mihail.

Citeşte şi:

Reacţia unui economist la propunerea lui Barna de a scuti Diaspora de taxe, dacă se întoarce în ţară

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite