Reacţia unui economist la propunerea lui Barna de a scuti Diaspora de taxe, dacă se întoarce în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Biriş FOTO Mediafax
Gabriel Biriş FOTO Mediafax

Consultantul fiscal Gabriel Biriş susţine că scutirile de impozite sunt „o otravă pentru ţară”, iar Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS la preşedinţie ar trebui să retragă propunerea de a acorda românilor care se întorc în ţară o serie de facilităţi.

Preşedintele USR Dan Barna a depus marţi, împreună cu doi colegi, un proiect de lege prin care vrea să acorde facilităţi fiscale românilor din Diaspora care se întorc să muncească în ţară. Mai precis, iniţiativa prevedere o scutire de la plata impozitului de 10% pe veniturile din salarii obţinute la întoarcerea în România şi reducerea la jumătate a cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS) datorate pe aceste venituri, de la 25% la 12,5% în perioada 2020-2030. Scutirea de impozit se va aplica pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile în alt stat, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

„Scutiri, scutiri, scutiri... Am tot atras atenţia asupra faptului că scutirile de impozite sunt un cancer, o otravă pentru ţară. Spun asta din cel puţin 2 motive:

- în primul rând, pentru că scutirile sunt privilegii, creează categorii diferite de cetăţeni. Unii beneficiază fără să plătească de servicii publice (bune sau proaste, asta e altă discuţie), iar alţii care trebuie să plătească (mai mult, ca să poată beneficia şi privilegiaţii). Asta este hazard moral (cine e privilegiat şi cine nu?) şi strică coeziunea naţiei (atâta câtă mai e).;

- în al doilea rând, creează instabilitate şi lipsă de predictibilitate. Ca orice corp, bugetul are nevoie de bază largă şi înălţime mică (impozite cât mai mici luate de la cât mai mulţi). Scutirile, ca şi evaziunea, erodează baza, deci creează instabilitate (similar cu creşterea excesivă a cheltuielilor)”, explică Gabriel Biriş.

Potrivit lui, USR şi candidatul lor la preşedinţie Dan Barna „s-au lansat în «cursa înarmării începută în urmă cu câţiva ani de guvernul Ponta (dar după ce a luat bătaie categoric în 2014 de la dl Iohannis) şi continuată cu mare aplomb în anii ce au urmat de dl Dragnea, care spera să obţină bunăvoinţa «supuşilor» în lupta cu justiţia”.

Biriş susţine că această tehnică – divide et impera – este „de înţeles la oameni ca Ponta sau Dragnea, dar atitudinea asta la oamenii noi din politică precum dl Barna pe mine unul mă îngrijorează foarte, foarte tare...”.

„Sper ca dl Barna şi echipa domniei sale să înţeleagă că propunerea asta este o greşeală deloc mică şi să-şi retragă proiectul asap (cât mai curând posibil, n.r.). Nu e o ruşine să recunoşti când greşeşti, numai cine nu munceşte nu greşteşte...”, conchide Biriş.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri