Strategia „De la fermă la consumator”: Recomandările UE pentru jucătorii implicaţi în  lanţul de aprovizionare cu alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaini ferma gripa aviara pui FOTO Shutterstock

PE prezintă noi planuri pentru sisteme alimentare mai bune: o hrană mai sănătoasă, asigurarea securităţii alimentare, un venit echitabil pentru fermieri, reducerea amprentei de mediu.

Parlamentul salută Strategia „De la fermă la consumator” şi subliniază că este important să producem alimente sănătoase în mod sustenabil. Miza este atingerea obiectivelor Pactului verde european, inclusiv a celor referitoare la climă, biodiversitate, poluare zero şi sănătate publică.

Eurodeputaţii au subliniat că este nevoie de o sustenabilitate crescută în fiecare etapă a lanţului de aprovizionare cu alimente. Ei au reiterat că noi toţi - de la fermieri la consumatori - avem un rol de jucat în acest demers. Eurodeputaţii doresc o garanţie că fermierii pot câştiga o cotă-parte echitabilă din profitul asociat alimentelor produse sustenabil. Astfel, ei îndeamnă Comisia să depună mai multe eforturi - inclusiv prin adaptarea normelor referitoare la concurenţă - pentru a întări poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare.

Alte recomandări includ:

O hrană mai sănătoasă

- este nevoie de recomandări europene întemeiate pe date ştiinţifice privind o alimentaţie sănătoasă, inclusiv o etichetă nutriţională europeană obligatorie pe partea din faţă a ambalajului;

- trebuie găsite soluţii pentru consumul excesiv de carne şi de alimente cu grad înalt de prelucrare şi conţinut ridicat de sare, zahăr şi grăsimi, inclusiv prin stabilirea unor niveluri maxime ale aportului zilnic.

Pesticidele şi protejarea polenizatorilor

- o procedură mai bună de aprobare a pesticidelor şi o mai bună monitorizare a aplicării ei pentru a proteja polenizatorii şi biodiversitatea;

- obiective obligatorii de reducere a cantităţii de pesticide folosite. Statele membre ale Uniunii ar trebui să pună în aplicare aceste obiective în cadrul planurilor lor strategice PAC.

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES)

- pachetul „Pregătiţi pentru 55 în 2030” trebuie să stabilească obiective ambiţioase pentru emisiile generate de agricultură şi utilizarea conexă a terenurilor şi trebuie să le reglementeze, inclusiv prin introducerea unor criterii stricte pentru energia din surse regenerabile bazate pe biomasă;

- absorbanţii naturali de carbon trebuie regeneraţi şi consolidaţi.

Calitatea vieţii animalelor

- avem nevoie de indicatori comuni, bazaţi pe date ştiinţifice, pentru a măsura calitatea vieţii animalelor, pentru a asigura o armonizare mai mare la nivelul întregii Uniuni;

- legislaţia actuală a Uniunii trebuie să fie evaluată pentru a constata dacă este nevoie de schimbări;

- se va renunţa treptat la folosirea cuştilor pentru creşterea animalelor în Uniune;

- produsele de origine animală care provin din afara Uniunii ar trebui să fie autorizate doar dacă respectă standarde aliniate cu cele ale Uniunii.

Agricultura ecologică

- suprafaţa terenurilor ecologice ale Uniunii ar trebui mărită până în 2030;

- este nevoie de iniţiative (în domeniul fiscal, al promovării şi al achiziţiilor publice) pentru a stimula cererea.

Rezoluţia a fost adoptată cu 452 voturi pentru, 170 împotrivă şi 76 abţineri. Votul a avut loc marţi, iar rezultatele au fost anunţate miercuri. 

Următoarele etape

Comisia are în vedere o serie de propuneri legislative în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”. Eurodeputaţii au subliniat necesitatea unor evaluări ex ante solide şi ştiinţifice ale impactului oricăror astfel de propuneri şi, în timpul dezbaterii în plen, mulţi au regretat publicarea tardivă de către Comisie a raportului Centrului Comun de Cercetare privind impactul strategiei „De la fermă la consumator”.

După vot, Herbert Dorfmann (PPE, Italia), raportor pentru Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat: „Trebuie ca responsabilitatea pentru o agricultură mai sustenabilă să aparţină atât fermierilor, cât şi consumatorilor, într-un efort comun. Fermierii noştri fac deja o treabă admirabilă. Astfel, când le cerem din motive justificate să reducă şi mai mult cantitatea de pesticide, îngrăşăminte şi antibiotice pe care o folosesc, trebuie să-i sprijinim pentru ca producţia să nu se mute în afara Uniunii Europene. Prioritatea noastră trebuie să fie în continuare ca alimentele să fie disponibile la preţuri rezonabile.”

Anja Hazekamp (Stânga, Olanda), raportoare pentru Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, a declarat: „Actualele politici ale Uniunii promovează modele agricole care afectează negativ mediul şi încep să favorizeze importul de produse nesustenabile. Propunem măsuri concrete pentru a garanta că sistemul nostru alimentar respectă din nou limitele planetei. În acest scop, vom stimula producţia locală de alimente şi vom renunţa la creşterea intensivă a animalelor şi la monoculturile care folosesc cantităţi mari de pesticide. Un sistem alimentar sustenabil este crucial şi pentru viitorul fermierilor.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite