Unde se pot angaja candidaţii de peste 45 de ani şi pentru ce calităţi îi apreciază angajatorii

Unde se pot angaja candidaţii de peste 45 de ani şi pentru ce calităţi îi apreciază angajatorii

Aproximativ 450.000 de aplicări au fost înregistrate, de la începutul anului, din partea candidaţilor cu vârsta de peste 45 de ani, activi pe platforma de recrutare online eJobs.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Domeniile cele mai căutate de aceştia au fost retailul (care a adunat mai mult de 130.000 de aplicări), zona de prestări servicii (65.212 aplicări), construcţiile (aproape 56.000 de aplicări), transporturile, băncile şi serviciile financiare, industria alimentară şi auto. ”Urmează aplicările pentru joburile din producţie, ceea ce nu ne surprinde pentru această categorie de vârstă. Interesant este faptul că la foarte scurtă distanţă se află joburile din IT&C, un domeniu care, până nu demult, îi atrăgea aproape exclusiv pe tineri. Una dintre explicaţii este faptul că vorbim despre o zonă care a început să se deschidă foarte mult în ultimii ani inclusiv în direcţia reconversiei. Astăzi, nu mai este deloc ieşit din comun să vedem un programator junior la 45 de ani, care a intrat în acest domeniu după 20 sau 25 de ani petrecuţi într-o industrie complet diferită”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce priveşte departamentele în care îşi doresc cel mai mult să lucreze candidaţii de peste 45 de ani, primul loc în top este ocupat de vânzări. Urmează departamentele administrativ / logistică, relaţii clienţi / call center, financiar / contabilitate şi transport / distribuţie. Aproape 40.000 de aplicări au fost depuse pentru un job de manager, de la începutul anului, după cum arată datele eJobs România.

„Una dintre cele mai mari frici ale candidaţilor care au depăşit vârsta de 45-50 de ani este că nu mai sunt suficient de atrăgători pentru angajatori. Fie pentru că au prea multă experienţă şi ar putea fi consideraţi supracalificaţi, fie pentru că nu sunt suficient de digitalizaţi, nu ştiu cum să-şi redacteze CV-ul sau cum să gestioneze întrebările din timpul unui interviu de angajare. Realitatea este însă că angajatorii văd în aceşti candidaţi o serie de calităţi care cântăresc foarte greu în procesul de selecţie. Şi aici mă refer la stabilitate, seriozitate sau faptul că sunt destul de implicaţi la job pentru că au reuşit deja să găsească un echilibru între viaţa personală şi cea profesională”, explică Bogdan Badea.

În acest moment, din cei peste 4 milioane de candidaţi activi în baza de date eJobs, aproximativ 730.000 au vârsta de cel puţin 45 de ani. În primele 6 luni ale anului, aceştia au aplicat, în medie la 9 joburi, dinamica fiind similară cu cea de anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: