Teodorovici neagă ca ar avea imunitate ca guvernator al băncii lui Putin, deşi site-ul BII îl contrazice

Teodorovici neagă ca ar avea imunitate ca guvernator al băncii lui Putin, deşi site-ul BII îl contrazice

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a negat, luni, acuzaţiile pe care i le-a adus senatorul PNL Florin Cîţu, legate de privilegiile de care beneficiază ca guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie controlată de Putin, deşi pe site-ul băncii scrie clar acest lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Finanţelor a negat că ar fi scutit de plata către stat a taxelor şi impozitelor aferente veniturilor obţinute în calitatea sa de guvernator al BII din partea României, sugerând că declaraţiile liberalului Florin Cîţu, deşi dovedite cu documente postate în mod transparent de BII, fac parte din campania electorală.
 
„Continuăm în acelaşi registru, cu declaraţii de acest fel: ba că sunt nu-ştiu-ce spion, ba că nu plătesc taxe la stat, ba că… Eu alerg după astfel de declaraţii, ca să le dezmint. Nu este un normal pentru un ministru de Finanţe. Nu s-a jucat nimeni cu nimic, nu sunt nici spion rus, plătesc şi taxe la stat, n-am imunităţi… sincer… Doar dacă s-ar citi puţin legislaţia în vigoare, atunci lucrurile ar fi foarte clare. Numai că, din păcate, în România, fiind, probabil, în ajun de campanie electorală – din păcate, avem şi anul acesta şi anul viitor, perioadă de campanie – mi-aş dori foarte mult să nu mai fie o astfel de abordare. Cred că îmi doresc şi rămân cu dorinţa, pentru că sigur colegii noştrii din opoziţie nu înţeleg decât să facă tipul acesta de campanie. Dacă ai argumente, foarte bine. Vino cu argumente, cu probe, cu chestiuni care să fie de neconstestat”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, în cadrul unor declaraţii de presă.
 
Ministrul Finanţelor a apreciat că asemenea acuzaţii pot fi însă crezute de cei care le văd, deoarece nivelul de educaţie financiară din România este extrem de redus.
 
„Dar să faci afirmaţii în spaţiul public…, profiţi de faptul că majoritatea oamenilor din România nu au nivelul de cultură financiară şi, din păcate, nici în sălile acestea, nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor. Ar trebui ca educaţia financiară să fie primul pas cu care se începe: partea de politicieni, după aceea, administraţie centrală, locală, pentru că altfel astfel de declaraţii nu şi-ar găsi ecou”, a precizat Teodorovici.
 
 
 
   Ce scrie în protocolul BII:
 
1. Reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităti pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii: 
 
 a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative privind acţiunile întreprinse de către aceştia în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privinţă răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere; 
 
 b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcţionarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv; 
 
 c) scutirea de la plată taxelor şi impozitelor directe privind orice sume bănesti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat; 
 
 d) scutirea de orice obligaţii de stat. 
 
Lista guvernatorilor statelor care fac parte din Banca Internationala de Investitii, care-l include şi pe Eugen Teodorovici, poate fi văzută AICI.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: