Ambasada Rusiei explică de ce a majorat România contribuţia la banca fostului CAER, controlată de Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin

Ambasada Rusiei la Bucureşti a explicat luni, pas cu pas, cum şi-a majorat România contribuţia la Banca Internaţională de Investiţii, înfiinţată pe timpul regimului comunist şi despre care se spune că ar fi controlată de Putin.

Precizarea este făcută în contextul scandalului dintre liberalul Florin Cîţu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce primul a publicat mai multe documente din care reiese modul în care şeful de la Finanţe a devenit unul dintre guvernatorii BII, deşi calitatea sa de deputat nu îi permite acest lucru.

„O contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro a intrat în contul Băncii la data de 12 iulie 2018. Ca urmare a plăţii efectuate, cota deţinută de România în capitalul social al Băncii Internaţionale de Investiţii a crescut la 22,45 milioane de euro, ceea ce i-a permis să devină a cincea ţară acţionară a BII în ceea ce priveşte volumul investiţiilor. 

În acelaşi timp, portofoliul actual de proiecte al Băncii Internaţionale de Investiţii în România se ridică la peste 78 de milioane de euro”, scrie BII. 

Ministrul Finanţelor este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) -  creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică). 

Numirea lui Teodorovici s-a făcut în data de 15 noiembrie 2018, în subordinea lui fiind Cucu Boni Florinela, director general în Ministerul Finanţelor din România şi Iacobescu Oana Beatrice, director în cadrul MFP.

Redăm Integral explicaţiile Ambasadei Rusiei la Bucureşti:

„Politica Băncii Internaţionale de investiţii este transparentă, publică şi se formează pe baza deciziilor comune ale reprezentanţilor ţărilor membre, şi nu în cadrul unor întâlniri private în spatele uşilor, despre care sar presupune că a lor conţinut şi însăşi evenimentele în sine ar fi ascunse cu atenţie de ochii observatorilor terţi. După cum se poate observa din comunicatul de presă din 13 iulie 2018, postat pe site-ul oficial al Băncii Internaţionale de investiţii (https://iib.int/…/romania-increases-its-capital-share-in-iib), decizia de majorare a ponderii României în partea achitată a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BIB) de până la 7,04% a fost luată aproximativ la o lună de la cea de-a 109-a şedinţă a Consiliului Bancii în municipiul Iaroslavl (Rusia), care a avut loc între 4 şi 5 iunie 2018. 

O contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro a intrat în contul Băncii la data de 12 iulie 2018. Ca urmare a plăţii efectuate, cota deţinută de România în capitalul social al Băncii Internaţionale de Investiţii a crescut la 22,45 milioane de euro, ceea ce i-a permis să devină a cincea ţară acţionară a BII în ceea ce priveşte volumul investiţiilor. 

În acelaşi timp, portofoliul actual de proiecte al Băncii Internaţionale de Investiţii în România se ridică la peste 78 de milioane de euro. 

Investiţiile, printre altele, vizează sectoarele de producţie şi comercializare a produselor agricole, construcţia de noi spaţii pentru centrele comerciale. Conform datelor site-ului BII (https://iib.int/en/projects/implemented), printre proiectele implementate de Bancă în România se numără următoarele: 

• La 13 iulie 2015, Banca Internaţională de investiţii a semnat un acord de credit cu compania românească Agricover Credit IFN SA. Fondurile de creditare vor fi orientate spre susţinerea gospodăriilor fermierilor mici şi mijlocii din România. 

Creditul în valoare de 10 milioane euro a fost acordat pentru o perioadă de 7 ani. 

• La 8 iulie 2016 a fost încheiat un acord de credit cu compania românească Avicola Buzau SA (grupul Aaylex, marca CocoRico) în valoare de 4,3 milioane de euro pe un termen de 5 ani. Fondurile au fost îndreptate pentru achiziţionarea de active (ferme crescătorii de păsări şi un abator) pentru a creşte propria producţie de carne de pasăre. 

• La 22 martie 2017 a fost încheiat un acord prin care Banca Internaţională de investiţii a participat la creditarea societăţii conerciale româneşti MEP Retail Investments SRL cu o sumă totală de 1.380 milioane lei (cota de participare a BII este de 75 milioane lei) cu scopul de a finanţa tranzacţia de achiziţionare a companiei româneşti Profi Rom Food SRL, care activează în domeniul dezvoltării reţelelor comerciale de desfacere a produselor alimentare. 

• La 27 iulie 2017, a fost încheiat un acord de credit participativ, cu companii din grupul românesc "Iulius" în valoare de până la 20 de milioane de euro. Fondurile vor fi direcţionate spre acordarea finanţării pe termen lung a construcţiei centrelor comerciale în România. 

În plus, Banca Internaţională de Investiţii a emis de mai multe ori obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti pentru o sumă totală de 711 milioane lei şi 60 milioane euro”.

Citeşte şi:

 

Cum a ajuns Teodorovici guvernator în banca fostului CAER, suspectată de strânse legături cu serviciile secrete ruse

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite