Programul gROwth, iniţiat de Dragnea şi Olguţa, a eşuat: Părinţii n-au vrut să împrumute statul în numele copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos (arhiva)
Foto Inquam Photos (arhiva)

Planul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, şi al fostului ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu, de a cere părinţilor să împrumute statul prin depunerea unor sume considerabile în contul copiilor, până la majoratul acestora, a fost sortit eşecului.

Potrivit informaţiilor obţinute de Hotnews, soldul depunerilor la data de 12 ianuarie 2021, pentru 68.399 conturi Junior, fără a include prima, este de peste 162,4 milioane lei.

Ţinând cont de faptul că pentru copiii din centrele de plasament conturile au fost alimentate de Ministerul Muncii, iar numărul acestor copii a fost în 2019 de 41.606 beneficiari (pentru care s-au depus aproape 50 de milioane de lei), rezultă că numărul copiilor pentru care s-au efectuat cu adevărat depuneri este 16.793, adică 0,38% din cei 4,426 milioane de copii înregistraţi în evidenţe în anul 2019, când a fost lansat programul „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”.

De ce nu au vrut părinţii să depună bani

În 7 ianuarie 2019, statul a deschis un cont comun la Trezorerie, nu conturi individuale pentru cei peste 4 milioane de copii.

Legea spune că cine depune minimum 1.200 de lei pe an (o medie de 100 de lei pe lună), primeşte o dobânda de 3%/an, precum şi o primă în valoare de 600 de lei. 

Odată depuşi, banii sunt blocaţi în cont până la majoratul copilului sau până când copilul se îmbolnăveşte grav, altfel nu pot fi scoşi. Statul nu va vira anual primele şi dobânda, ci doar atunci când copilul face 18 ani.

Primă de stat de 600 lei pe an

Începâd cu anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. 

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Executivul nu i-a omis din acest program nici pe copiii orfani. „În cazul copiilor ocrotiţi de serviciile publice specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează de către autoritatea tutelară din sume alocate în acest scop de ordonatorul principal de credite. (...) În cazul în care aceşti copii se înfiază, plata sumei anuale de transferă către părinţi”, se arată în documentul citat.

Dacă nu retragi banii la 18 ani, pierzi prima şi dobânzile

Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului. 

În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.

La împlinirea vârtsie de 18 ani şi în situaţii excepţionale titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, se arată în ordonanţa devenită lege.

Pe de altă parte, legea prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului.

Citeşte şi:

De ce n-au vrut părinţii să împrumute statul cu 1.200 lei pe an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite