Iohannis: UE are o platformă comună pentru achiziţia de gaz. Se va întâmpla şi pentru petrol. Această criză energetică a fost pregătită de Rusia

Iohannis: UE are o platformă comună pentru achiziţia de gaz. Se va întâmpla şi pentru petrol. Această criză energetică a fost pregătită de Rusia

Klaus Iohannis FOTO Facebook / Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut înainte de a participa la Summitul NATO, că actuala criză energetică nu este o urmare a războiului declanşat în Ucraina, ci a fost „minuţios pregătită şi pusă în practică” de către Federaţia Rusă. Fiind întrebat de plafonarea preţului petrolului, şeful statului a explicat că UE are deja o platformă comună pentru achiziţia de gaze, iar acest lucru se va întâmpla şi în cazul petrolului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aceste decizii afectează deja România şi afectează întreaga UE şi, în fond, întreaga lume. Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuţios pregătită de Rusia şi pusă în practică. Va continua, trebuie să fim conştienţi că dependenţa masivă de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se vor produce de pe o zi pe alta, ori aceste conducte nu pot fi înlocuite repede”, a declarat şeful statului înainte de a participa la Summitul NATO. 

Şeful statuljui a explicat că în cadrul Uniunii Europene „avem o platformă comună pentru achiziţia de gaz, se va întâmpla şi pentru petrol, pentru a găsi surse alternative. Şi furnizorii sunt conştienţi că este de făcut o afacere bănoasă, rezultatul este că toate preţurile au crescut semnificativ. Vor creşte în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung, este inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe, până când găsim rute alternative, furnizori alternativi, căi de aprovizionare viabile care vor duce la o stabilizare a preţului”. 

„Dacă vom avea o scădere a preţului la energie, este discutat de teoreticieni, în practică lucrurile sunt scumpe şi vor rămâne scumpe”, a mai completat preşedintele. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările