Guvernul vrea să introducă o taxă pe filmele online. Cât vor plăti abonaţii Netflix DOCUMENT

Guvernul vrea să introducă o taxă pe filmele online. Cât vor plăti abonaţii Netflix DOCUMENT

Foto Shutterstock

Guvernul se pregăteşte să introducă o taxă pe filmele online, estimând că 1,16 milioane de români folosesc astfel de platforme, ceea ce ar aduce la bugetul de stat venituri de circa 38 de milioane de lei.

Prin proiectul de lege se modifică şi se completează art. 13 şi art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, în sensul includerii la plata cotei de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, prin furnizori de servicii massmedia audiovizuale la cerere, şi pentru a completa lista contribuţiilor la Fondul cinematografic cu o contribuţie de 4% din veniturile obţinute din formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere.
 
Concret, proiectul impune o taxă de 4% pe abonamentele tuturor platformelor de filme şi seriale şi încă o altă taxă de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost.
 
Aceste modificări au fost incluse la propunerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi au în vedere faptul că principiile directivei AVMS aşa cum a fost aprobată în 2010, au la bază şi promovarea operelor audiovizuale europene prin programul de radiodifuziune, dar şi prin includerea posibilităţii contribuţiei financiare a radiodifuzorilor în producţia naţională a operelor audiovizuale.
 
în România, finanţarea producţiei cinematografice se realizează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia şi unde art. 13 din acest act normativ prevede diferitele contribuţii financiare ale actorilor audiovizuali la Fondul cinematografic.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă. Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.
 
În contextul scăderii încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricţiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieţei de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond) este imperios necesară luarea unor măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ.
 
În sprijinul aprobării proiectului, Guvernul a invocat şi că „prevederile cuprinse în proiectul de lege
vin să întărească şi să efîcientizeze cadrul legal existent cu privire la protecţia minorilor faţă de conţinutul audiovizual considerat dăunător”.
 
Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că o astfel de taxă se va răsfrânge cu siguranţă şi asupra abonaţilor Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Spotify, Youtube, Apple Music sau Apple Tv Plus.
 

Infringement împotriva României

În Nota de fundamentare a proiectului se precizează că propunerea legislativă transpune în totalitate şi aspectele reglementate în cuprinsul unei Directive care nu se regăsesc deja în varianta actuală a Legii nr. 504/2002.

„Întrucât proiectul normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2018/1808/UE al cărei termen de transpunere s-a împlinit la data de 19.09.2020, propunem adoptarea acestui proiect normativ în procedură de urgenţă. Având în vedere depăşirea termenului în care România trebuia să transpună prevederile Directivei 2018/1808/UE, Comisia Europeană a declanşat împotriva României procedura de infrigment, comunicând statului român Scrisoarea de punere în întârziere în Cauza 2020/0555”, se arată în documentul citat.

Informaţiile prezentate în Directivă, consultate de „Adevărul”, arată că statele membre pot „să impună taxe care să se plătească unui fond”, fără a se preciza cuantumul lor.

 

Ministrul Culturii: Taxa de 4% a fost înjumătăţită

Propunerea instituirii taxei pe abonamentele tuturor platformelor de filme şi seriale şi a unei alte taxe din preţul filmelor descărcate contra cost a stârnit controverse.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, consideră că acest cuantum de 4% pe abonamentele platformelor de filme şi seriale şi de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost nu a fost impus de UE. „Directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noştri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 ţări nu există taxa asta. În alte ţări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%”, a scris Năsui pe pagina sa de socializare.

În replică, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, precizează că acest cuantum de 4% „a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film şi ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc”. „Ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, acest procent a fost diminuat la 2%”, a spus Bogdan Gheorghiu, adăugând că 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. „Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări”, a adăugat Gheorghiu.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările