Copii scoşi la protestul părinţilor din Suceava: „Aş invita pe cineva să vadă cum este şcoala online cu opt copii acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Zeci de părinţi din trei comune ale judeţului Suceava au ieşit în stradă cu tot cu copii pentru a protesta faţă de şcoala online. Mulţi dintre adulţi nu au păstrat distanţa fizică la miting şi nici nu au purtat măşti ca să limiteze răspândirea noului virus. În plus, au încălcat articolul 27 aliniatul 4 din Legea 272/2004 care interzice folosirea copiilor în acţiuni de influenţare a deciziilor autorităţilor publice.

Unii suceveni continuă să protesteze pentru a determina ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să revină asupra ordinului comun care condiţionează desfăşurării orelor cu prezenţă fizică de rata de vaccinare a salariaţilor unităţii de învăţământ.

Dacă în primele două zile ale săptămânii în cursau ieşit în stradă părinţii din Volovăţ, Milişăuţi, Marginea şi Voitinel, miercuri şi-au spus păsul părinţii din Bosanci, Ipoteşti şi Udeşti. 

De această dată nemulţimiţii s-au întâlnit în faţa Primăriei Bosanci, în urma unui anunţ publicat pe Facebook de o grupare civică „Suceava Educată”.

„Protestăm împotriva şcolii online. Nu are nicio logică. Asta nu este şcoală. Nu ne este frică de virus. Îşi bat joc cu legile pe care le dau azi şi mâine le modifică”, ne-a spus mama unei eleve.

„Mi-am scos copiii de la orele online şi i-am adus la protest. Este un haos. Cade internetul. Nu găsesc bateria de la încărcător. Mami, nu ştiu parola, mă deranjezi în bucătărie. Aş invita pe cineva să vadă cum este şcoala online cu opt copii acasă. Este haos. M-am hotărât, de luni nu mai accept orele online. Protestez de acasă. Este bătaie de joc. Nu suntem profesori ca să ne educăm copiii de acasă”, a declarat pentru „Adevărul“ o participantă la acţiunea de protest. 

Unii părinţi au spus că îşi vor da acordul pentru testarea săptămânală a copiilor dacă va fi necesar, numai să fie primiţi la şcoală.

Pe de altă parte, cei care au participat la protest au încălcat mai multe prevederi legislative. Deşi a fost organizat de o gruparea civică, protestul nu a fost autorizat de autorităţi. 

Apoi, cei mai mulţi dintre participanţi nu au purtat măşti la miting pentru a preveni răspândirea noului virus. Şi, nu în ultimul rând, părinţii au încălcat articolul 27 alianiatul 4 din din Legea 272/2014, care interzice folosirea copiilor pentru influenţarea deciziei autorităţilor publice.

„Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”, se arată în Lege.

Întrebaţi de ce nu poartă mască la minting, părinţii au răspuns: „Nu ştiu dacă este chiar aşa mare riscul de îmbolnăvire cât se face... Eu nu am avut nicio problemă. Pun masca doar în magazin pentru că nu mă lasă să intru. Nu pentru că îmi este frică”; „Nu port mască pentru că şi asta este o măsură aberantă. Uitaţi ce mare este soarele pe cer şi ultravioletele îşi fac treaba. Este ştiut că ultravioletele distrug microorganismele, inclusiv virusurile”. 

După o jumătate de oră de la debutul protestului, nemulţumiţii au plecat pe jos spre sediul Inspectoratului Şcolar Suceava, care se află la o distanţă de peste 5 kilometri de sediul Primăriei Bosanci. Au parcurs distanţa în mai bine de două ore.  

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

A ajuns la spital după ce ar fi făcut terapie hiperbară pentru recuperare post-COVID

Un cercetător în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino aduce o veste-surpriză: Doza 3 ar putea da imunitate pentru câţiva ani

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite