Grexitul ar putea mări costurile de finanţare a României, estimează Guvernul

Grexitul ar putea mări costurile de finanţare a României, estimează Guvernul

Ieşirea Greciei din zona euro poate avea efecte asupra dobânzilor la împrumuturile pentru România

Ministerul Finanţelor a luat în calcul mai multe scenarii privind creşterea costurilor de finanţare pentru România din cauza situaţiei din Grecia, a declarat marţi ministrul de resort, Eugen Teodorovici, precizând că este un cost suportabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legată de partea de finanţare a României în piaţă, risc care a fost luat de noi în calcul. Adică am calculat mai multe scenarii, cu mai multe creşteri care ar putea să aibă loc în funcţie de ce se întâmplă în Grecia, cost care, să spunem, este unul suportabil", a afirmat Teodorovici, solicitat să comenteze situaţia din Grecia şi posibile efecte asupra României.

Codul Fiscal: „Să ne uităm la ce câştigăm“

Aud tot felul de comentarii vizavi de aplicarea Codului Fiscal, care ar agrava o astfel de posibilă situaţie, ceea ce nu este adevărat.

El a arătat astfel că impactul pe care măsurile din Codul Fiscal le-ar putea avea în economie începând cu 2016 este mult mai mare faţă de costurile suplimentare cu finanţarea ale României.

"Trebuie să ne uităm la ce câştigăm, nu la ce pierdem. Costul acesta încă din februarie a crescut, deci acest posibil scenariu a fost absorbit deja în costul de finanţare pentru România", a spus Teodorovici.

Ministrul a arătat că, din punctul de vedere al sistemului bancar, nu există îngrijorări, având în vedere că toate instituţiile financiare acţionează în România în baza prevederilor legale naţionale, iar BNR efectuează o monitorizare strictă, astfel că "evităm orice fel de risc pe această zonă".

În ceea ce priveşte Codul Fiscal, Teodorovici apreciază că România "nu are voie" să rateze o astfel de şansă, de aplicare a unui astfel de cod, fiind necesară o abordare mult mai îndrăzneaţă.

"Tot timpul ne-am conformat, nu spune nimeni să nu te conformezi, dar într-o astfel de situaţie economică, România nu are voie să nu aibă o abordare mai îndrăzneaţă, dar cu aceeaşi precauţie.
Spunem cu toţii că trebuie să se simtă în buzunarul românului creşterea economică, este un astfel de pas", a completat ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: