Victorakis. Cum calcă Ponta pe urmele lui Tsipras
0Premierul Victor Ponta a postat câteva mesaje pe Facebook prin care s-a poziţionat, uneori făţiş, alteori voalat, de partea premierului grec, Alexis Tsipras, în „cruciada“ pe care acesta a purtat-o cu instituţiile financiare internaţionale. Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ arată că notorietatea lui Tsipras poate aduce voturi în România.
Aflat încă în Turcia după operaţia suferită la genunchi, premierul Victor Ponta a folosit din plin mediul online pentru a se implica în chestiunea grecească, fără a poziţiona neapărat România, ci mai degrabă pentru a trage foloase electorale. Dacă analizăm mesajele postate de premier pe Facebook, vedem că Ponta, aflat la Istanbul, şi-a făcut agenda cu ochii la Atena pentru a-i folosi în România. Cadenţa şi formularea postărilor au fost bine racordate la tensiunile din Capitala Greciei. Spre exemplu, sâmbătă, cu o zi înainte de referendumul elen, o bună parte a grecilor, mobilizaţi de Tsipras, au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de măsurile impuse de instituţiile financiare internaţionale.
Exact în acceaşi zi, Victor Ponta a postat un mesaj prin care critica exact aceleaşi instituţii, dar fără a le da numele, pentru implicarea lor în politicile fiscale ale Guvernului de la Bucureşti. „Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) şi prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliţia pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!“, a scris Ponta pe Facebook.
Când vorbeşte de „adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice“, Ponta se referă în special la Fondul Monetar Internaţional (FMI), instituţie care a criticat măsura guvernanţilor români de a reduce TVA de la 24% la 19%, pe motiv că este o decizie nesustenabilă, „care va crea un deficit bugetar semnificativ“. Până la urmă, Guvernul Ponta nu a ţinut cont de sfaturile experţilor FMI şi a trimis noul Cod Fiscal în Parlament, care l-a adoptat. Acum, proiectul legislativ se află pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgare.
„Grecul a mers până la capăt“
Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a fost printre primii care au comentat mesajul premierului. „Că să înţelegeţi mai bine ce l-a apucat pe Ponta să se războiască brusc, tocmai din Stambul, cu «adversarii independenţei economiei româneşti»: «Potrivit unui sondaj realizat zilele trecute de Avangarde, 71% dintre români sunt de acord cu decizia luată de premierul grec Alexis Tsipras de a respinge măsurile propune de creditorii externi». Omul, în cădere de popularitate, mai ales după ce a intrat în vizorul DNA, s-a uitat pe sondaj şi ce şi-a zis el: «stai că nu e rău să o fac pe Tsipras de România». Cred că asta îi va grăbi căderea şi chiar ieşirea definitivă din politică“, a scris Lăzăroiu pe Facebook.
Analistul politic Dan Ionescu spune: „Victor Ponta împărtăşeşte cu Alexis Tsipras retorica anti-occidentală cu diferenţa noatbilă că grecul a fost dispus să meargă până la capat (sau cel puţin aşa arată astăzi). Amândoi au criticat Bruxelles-ul şi Berlinul, amândoi discută în termeni de mândrie naţională şi fac referire la Occident ca la un pericol la adresa onoarei poporului pe care îl conduc. Mai adăugam la asta şi aplecarea către referendumuri inutile şi irelevante care îi face să se creadă acceptaţi şi susţinuţi de largi majorităţi populare “.
„Doza de ipocrizie“
În dimineaţa în care s-au anunţat rezultatele oficiale ale referendumului din Grecia, premierul Victor Ponta a postat un nou mesaj pe Facebook intitulat „Opinia mea despre Grecia“. „Sunt o democraţie funcţională şi asta trebuie respectat şi chiar admirat. Îi detest pe «talibanii» sau «măcelarii sociali» care demonizează un popor doar pentru că uneori îndrăzneşte acel popor să aibă altă parere decât ei“, a scris Ponta, vorbe care au apăsat din nou pedala naţionalistă. Dan Ionescu taxează această retorică populistă. „Există o doză de ipocrizie în discursul lui Victor Ponta la adresa Greciei şi în felicitările pe care le adresează celor care au votat «NU». O face cu jumătate de gură, astfel încât să se spună că e de partea celor anti-austeritate, dar o face voalat, ca să nu supere nici cealaltă tabără“, arată Dan Ionescu, blogger adevarul.ro.
Politologul Sorin Bocancea vorbeşte despre iresponsabilitate, cuvânt-cheie folosit atât pentru Ponta, cât şi pentru Tsipras. „Poziţiile premierului privind situaţia din Grecia se înscriu în aceeaşi poziţie populistă ca şi ai lui Tsipras. Asta înseamnă să rezolvi toate fenomenele politice şi economice pe care o guvernare iresponsabilă le provoacă prin recursul la referendum. Problemele economice ale Greciei nu se rezolvă prin vot popular, ci prin decizii şi strategii economice menite să repare ceea ce politicienii au stricat. Să ne amintim de vara lui 2012, când premierul Ponta ne spunea că democraţia înseamnă vot popular, fapt prin care îşi legitima încălcarea Constituţiei“, spune Sorin Bocancea, blogger adevărul.ro
„Poporul român ţine cu Grecia“
În acelaşi mesaj, Ponta a mai scris: „Indiferent de calea aleasă de Grecia vor fi necesari ani lungi de reforme care implică sacrificii şi suferinţe. Când România a fost în criză nimănui nu i-a păsat. Aş vrea de data asta să fim toţi mai solidari“, a mai scris Ponta pe Facebook. Sociologul Alfred Bulai citeşte discursul premierului în cheie electorală. „O mare parte din populaţia României îi admiră pe greci pentru votul dat la referendum, iar Ponta, ca politician, ştie că poporul român ţine cu Grecia, tocmai de asta a postat acele mesaje“, arată Bulai. Iar dacă ne uităm la comentariile primite de Ponta pe Facebook la ultima postare, vedem că cel puţin votanţii săi îi dau dreptate. „Bravo poporului grec !!!!! Dl. Premier este timpul ca toti lideri europeni sa discute o noua Uniune Europeana !!!! Fara mari discrepante economice, sociale si financiare !!!!! Este timpul ca bancile si bancheri sa faca un pas in spate !!! Este timpul ca fiecare stat membru sa fie suveran pe politica lui economica - financiara - sociala !!!! Este timpul ca România sa aiba o politica pro-naţionala !!!!“, a scris Gabriel Boltinescu, cu multe semne de exclamare şi cu greşeli de ortografie.
„O încheiere prematură a carierei“
Dan Ionescu pune cap la cap asemănările dintre Ponta şi Tsipras, ba chiar estimează şi un sfârşit, fără a ţine cont exclusiv de ultimele postări din spaţiul virtual. „Paralela dintre Ponta şi Tsipras merge inclusiv până la lipsa unor politici economice coerente, fapt care nu i-a împiedicat pe niciunul dintre ei să se laude cu propriile reuşite închipuite. Diferenţa dintre cei doi constă în decizia de a se opri în unele cazuri, decizie care e posibil să îi fi salvat pentru o perioadă de timp cariera lui Victor Ponta. Dar lipsa unor capacităţi de a guverna real, nu prin vorbe şi discursuri, îi va duce pe amândoi la o încheiere prematură a carierei. Ei fac parte din nou descoperita stângă sud-est europeană (cu similitudini de-a lungul Mediteranei), auto-victimizantă şi construită pe protestul la adresa Troicii. Din păcate, nu au reuşit să producă nimic notabil. Doar valuri şi convulsii sociale inutile, care au agravat starea ţărilor pe care le conduc“, conchide Dan Ionescu.
Consilierul lui Ponta şi-a retras depozitele
Gyrogy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta, şi-a transferat banii din băncile greceşti, ca o măsură de prevenţie în urma crizei prelungite din Grecia. „Nu ştiu în ce măsură băncile greceşti din România vor avea de suferit sau nu, dar toţi prietenii mei, inclusiv eu am avut depozite la bănci greceşti, mi le-am mutat în altă parte“, a declarat consilierul premierului, citat de RFI.
Caricatură realizată de Comisar Cojocaru Sursa: Facebook