GREXIT Suciu (BNR): Orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează bănci din România. Efectele pe piaţa locală sunt secundare

GREXIT Suciu (BNR): Orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează bănci din România. Efectele pe piaţa locală sunt secundare

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării

Situaţia Greciei era un eveniment aşteptat şi au fost luate toate măsurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează băncile din România, a afirmat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a Româeniei (BNR), Dan Suciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a afirmat, citat de B1, că băncile s-au pregătit pentru acest eveniment, "cumva aşteptat pentru a putea fi preîntâmpinat", iar băncile din România ţin de legislaţia românească, fiind sub controlul Băncii Naţionale a României.
 
„Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de până la 100.000 de euro, sunt garantate printr-o schemă clasică de garantare“, a spus Suciu.
 
În ceea ce priveşte „Grexitul“, Suciu spune că acesta este ultimul act şi nu va avea loc mâine, iar dacă se va ajunge la ieşirea Greciei din uniunea monetară, vor avea loc schimbări politice, dincolo de cele economice, fiind un proces care durează.
 
„Tehnic, nu există mecanismul de ieşire. Cert e că de acum intrăm în zone necartografiate, ceea ce, din perspectiva evoluţiei Greciei, nu e încurajator. Efectele pe piaţa din România sunt secundare. Nu suntem subiectul acestor probleme, nu suntem în zona euro, putem să privim cu calm, dar cu interes“, a mai spus oficialul BNR.
 
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, iar în lipsa fondurilor riscă să intre în incapacitate de plată. Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, pe 5 iulie.
 
Autorităţile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susţinere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeaşi zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro.
 
Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat într-un interviu la BBC că instituţia nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie. Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările