Energia electrică se va scumpi din iulie. Virgil Popescu: Doar 10% din clienţi şi-au schimbat furnizorul. Va fi buluc în iunie

Energia electrică se va scumpi din iulie. Virgil Popescu: Doar 10% din clienţi şi-au schimbat furnizorul. Va fi buluc în iunie

Energia electrică se va scumpi începând cu 1 iulie, avertizează ministrul de resort Virgil Popescu, precizând pentru Digi24 că până în prezent doar 10% din consumatorii casnici au optat pentru trecerera în piaţa concurenţială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piaţa concurenţială şi şi-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică, în ciuda faptului că de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat piaţa, li s-a oferit un răgaz ce expiră la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca să-şi aleagă un furnizor convenabil, a declarat miercuri seara, la Digi24, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul eEnergiei, Virgil Popescu, a spus că nu are o cifră exactă, dar nu mulţi consumatori casnici şi-au ales furnizorul de pe piaţa liberă.

„Cred că un procent de 10 la sută, nu mulţi. Este o inerţie foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face aşa, o schimbare. Şi sunt convins că se va întâmpla - ca să fie iar un buluc, aşa, spre sfârşitul lunii iunie, când ne vom trezi şi vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. „Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poţi să trimiţi acum şi prin e-mail. Dar nu mulţi au trecut” la piaţa liberă, a adăugat Virgil Popescu.

În cazul în care consumatorii nu vor opta până la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piaţa concurenţială, ei vor rămâne la un serviciu universal, care este mai scump, a arătat ministrul.

Cu toate acestea, Virgil Popescu nu se aşteaptă ca tarifele la energie electrică să crească după 30 iunie.

„Mă aştept ca în cel mai rău caz, tarifele să rămână la fel, mă aştept ca mai mulţi oameni să treacă în piaţa concurenţială, pentru că dacă nu vor opta pentru un furnizor din piaţa concurenţială, nu vor mai primi după 30 iunie acel discount şi practic vor rămâne la serviciul universal, care este un serviciu mai scump. Mă aştept că dacă nu au trecut în iunie, când le vine factura din iulie, să vadă că nu mai este acest discount”, a punctat ministrul Energiei.

Enel: Trei sferturi din consumatorii casnici sunt deja în piaţa liberă

Enel, a doua cea mai mai mare companie care furnizează energie electrică din România, cu aproape 3 milioane de consumatori casnici, a anunţat miercuri că trei sferturi din clienţii săi sunt deja în piaţa liberă.

Dintre cei aproximativ 2,9 milioane de clienţi casnici din portofoliul celor două companii de furnizare din cadrul Enel în România, 76% beneficiază deja de contracte concurenţiale, cea mai mare pondere dintre toţi furnizorii mari de energie electrică din ţară, se arată într-un comunicat al companiei.

În urma campaniilor de informare derulate de cele două companii de furnizare anul trecut şi continuate în 2021, alături de scrisorile trimise clienţilor odată cu facturile lunare, aproape 140.000 de consumatori casnici au optat în primul trimestru al acestui an pentru oferte pe piaţa concurenţială, cu 40% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia continuă campania de informare a consumatorilor în privinţa liberalizării pieţei de energie şi lansează "Totul despre liberalizare", o serie de interviuri video menite să răspundă celor mai frecvente întrebări primite de la clienţi pe această temă.

Cu ajutorul specialiştilor Enel, consumatorii pot afla care sunt principalele schimbări produse pe piaţa de electricitate în urma procesului de liberalizare, cum să aleagă oferta care să răspundă cel mai bine nevoilor lor şi la ce să fie atenţi atunci când încheie un contract de furnizare.

Totodată, interviurile video explică ce se va întâmpla după data de 30 iunie 2021, când expiră perioada reducerilor comerciale oferite clienţilor beneficiari de serviciu universal.

"Credem cu tărie că doar printr-o bună informare a clienţilor, aceştia pot face cele mai bune alegeri. Ne-am asumat de la început rolul de comunicatori în tot acest proces de liberalizare a pieţei de energie electrică, prin campanii de informare dedicate tuturor consumatorilor, derulate în ultimii ani. Le-am continuat în 2020, o facem şi în 2021, tocmai pentru a creşte gradul de conştientizare a avantajelor unei pieţe concurenţiale, flexibile.

Pe lângă preţ, furnizarea de energie electrică are mai multe caracteristici definitorii de care clienţii ar trebui să ţină cont: vorbim despre modul şi periodicitatea de facturare, platforme digitale, centre de relaţii cu clienţii disponibile, timp de răspuns la solicitări, termene de plată, condiţii de încetare a contractului. De aceea, este necesar ca preţul să fie unul dintre criteriile în alegerea unei oferte la electricitate şi nu element definitoriu, iar consumatorul să urmărească întreg ansamblul, precum şi serviciile şi produsele cu valoare adăugată", a declarat Michele Abbate, director general Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările