Furnizorii de energie, suspectaţi de o înţelegere de tip cartel. Popescu: Nu au cumpărat energia electrică pentru populaţie la cel mai mic preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu(foto

Ministerul Energiei suspectează o înţelegere ilegală de tip cartel între furnizorii de energie, întrucât aceştia nu au achiziţionat electricitatea pentru populaţie la cele mai mici costuri posibile, a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul a arătat că preţurile încă nu s-au aşezat în piaţă după liberalizarea de la 1 ianuarie, iar furnizorii mizau pe faptul că autorităţile vor reveni la preţurile reglementate şi nu au achiziţionat energia pentru semestrul al doilea al anului.

Întrebat daca se aşteaptă la discuţii intense pe tema aceasta la vară, când vor veni primele facturi cu preţurile de serviciu universal, undeva prin august, Virgil Popescu a răspuns:

„Da, cred că vor fi discuţii iar. Cu certitudine mă veţi întreba şi în august despre acest lucru, dar eu sunt optimist, cum am fost optimist şi cu piaţa gazelor naturale. Eram singur contra tuturor furnizorilor care spuneau că vor creşte preţurile cu 10-15%, ei bine preţurile au scăzut cu 10-15%.

Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile.

Poate că furnizorii ar trebui totuşi să înţeleagă că nu mai există un Dragnea, nu mai există premisele ca România să se întoarcă în trecut. Suntem în Uniunea Europeană, avem nişte obligaţii. Eu cred că toată lumea din concurenţă are de câştigat, nu de pierdut şi dacă nu o facem nici în ultimul ceas riscăm să pierdem şi ultimul tren. Eu sunt optimist şi sunt convins că lucrurile se vor aşeza. Şi furnizorii cred că au înţeles în momentul de faţă. Eu mă aştept să îşi rezolve această problemă, să achiziţioneze energie electrică aşa cum erau obişnuiţi să o facă, nu de pe o zi pe alta, ci înainte, prin contracte pe termen lung, ca să aibă şi predictibilitate de preţ”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

În privinţa gazelor din Marea Neagră, Romgaz şi ministerul au semnale pozitive din partea Exxon privind preluarea pachetului de 50% din proiectul Neptun Deep, iar negocierile merg mai departe, urmând ca Legea offshore să fie modificată în Parlament.

Popescu a arătat că România va închide definitiv toate minele de huilă până în 2030 şi a prezentat, în interviu, planurile pentru Valea Jiului şi Complexul Energetic Oltenia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite