Daea confirmă: Toate gospodăriile care deţin peste 5 porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului

Daea confirmă: Toate gospodăriile care deţin peste
5 porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului

Ministerul Agriculturii face precizări privind numărul de porci pe care o gospodărie îl poate deţine fără a plăti impozite.

„Exploataţiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistenţă destinate autoconsumului şi nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerţului, fiind scutite de impozite”, arată ministerul, într-un comunicat.

Cu toate acestea, deţinătorii de exploataţii agricole cu un număr cuprins între 6 şi 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depăşesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine şi se înregistrează la Registrul Comerţului, în Sistemul Naţional de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate şi sunt autorizate sanitar – veterinar, mai transmite ministerul.

Precizările ministerului vin după ce o informare a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a arătat că numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale.

„Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricţionează sub nicio formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”, precizează ministerul Agriculturii.

Potrivit instituţiei, clarificările suplimentare prin ordinul MADR 224/2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcţie de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017.

Toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: