„Șpriț și lăutari” în Trenul Regal de Ziua României. Reacția Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trenul Regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, chiar de 1 Decembrie, potrivit paginii de promovare a evenimentului un bilet costând 500 de euro. Reacția Ministerului Transportului a venit abia luni.

Trenul Regal va fi gazda unei petreceri cu șpriț și lăutari de 1 Decembrie
Trenul Regal va fi gazda unei petreceri cu șpriț și lăutari de 1 Decembrie

Reprezentanți ai Casei Regale au spus că „este o blasfemie” și au cerut autorităților să stopeze acest eveniment. La fel a procedat și liberalul Alexandru Muraru, consilier al premierului Nicolae Ciucă, pe probleme de xenofobie și antisemitism.

Reacția Ministerului Transporturilor, pe care o redăm integral mai jos, a venit abia luni:

În ceea ce privește Societatea Feroviară de Turism SFT – CFR SA, conform înregistrărilor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data 27.06.2018 a fost numit în calitate de lichidator judiciar CII Iorgulescu Gabriel.

Menționăm că potrivit art. 64 lit. b) din Legea nr. 85 din 25 iunie 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare:

”Principalele atribuții ale lichidatorului judiciar, în cadrul prezentului capitol, sunt:

-------

b) conducerea activității debitorului;”

În aceste condiții, ținând cont de situația juridică a societății, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nu pot interveni în actul decizional al lichidatorului judiciar, iar în situația în care prin deciziile luate este afectat scopul pentru care acesta a fost numit, îi sunt aplicabile prevederile legale aferente”, a informat Ministerul Transporturilor.

Toate biletele au fost vândute

Trenul Regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, chiar de 1 Decembrie, potrivit paginii de promovare a evenimentului un bilet costând 500 de euro. Toate cele 80 de bilete au fost vândute rapid și includ o călătorie cu trenul București – Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească.

De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Petrecerea nu a fost „gustată” însă de reprezentanții Casei Regale.

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul i-a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Considerăm Trenul Regal un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, spune Ion Tucă, director al Casei Majestății Sale, potrivit europalibera.org.

image

Apel către ministrul Transporturilor să stopeze „blasfemia”

Liderul PNL Iași îi cere ministrului Transporturilor să se opună organizării, de o companie, a unor petreceri lăutărești, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească și brânzeturi fine, pentru un eveniment privat”, precizează Alexandru Muraru, care e și consilier al lui Nicolae Ciucă, pe probleme de xenofobie și antisemitism.

Liberalul susține că reprezentanții Casei Regale nu ar fi de acord cu un asemenea eveniment. „Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice. Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre”, a completat Muraru.

Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală. Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești”, mai arată deputatul PNL.

Muraru consideră că o ignorare a situației ar fi un precedent periculos. „Ministrul Transporturilor trebuie să înțeleagă faptul că lipsa de reacție într-o asemenea situație înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică și identitatea regală”, a conchis Muraru.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri