Centenarul Încoronării: Trenul Regal începe călătoria simbolică de la Cluj-Napoca la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trenul Regal începe vineri călătoria simbolică organizată cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, punctul de plecare fiind Gara din Cluj-Napoca, unde va avea loc un ceremonial militar.

Trenul regal
Trenul regal

Trenul Regal, în care se vor afla Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi principele Radu, alături de principesa Sofia, va pleca vineri din Cluj-Napoca şi va opri la Câmpia Turzii, Aiud, Teiuş.

Sâmbătă, acesta va ajunge în Alba Iulia.

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, de elevi olimpici şi de reprezentanţi ai proiectelor aflate sub Înalt patronaj regal.

Trenul Regal va pleca din Gara Cluj-Napoca vineri, la ora 13,05. La ora 12,50, va avea loc un ceremonial militar pe peronul gării. Prima oprire a va fi în Gara Câmpia Turzii, la ora 14,08, apoi vor urma gările Aiud, la ora 14,55, şi Teiuş, la ora 15,20. În fiecare dintre aceste gări, Trenul Regal va staţiona câte zece minute, iar publicul va avea acces la peroane.

Trenul Regal va intra în Gara Alba Iulia sâmbătă, la ora 10,30, accesul la peronul gării fiind liber. După încheierea ceremonialului sosirii, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public, în acea zi, în intervalul orar 11,00 - 18,00.

Tot sâmbătă, începând cu ora 11,00, Familia Regală va lua parte la un Te Deum la Catedrala Ortodoxă a Încoronării de la Alba Iulia şi la Parada Încoronării, de pe Pietonala Mihai Viteazul, precum şi la prezentarea de volume regale din Sala Unirii.

"Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, vor efectua această călătorie cu Trenul Regal în onoarea unui moment istoric cu semnificaţii profunde pentru dezvoltarea statului român modern", a precizat Biroul de presă al Casei Regale. 

Povestea trenului regal

Trenul Regal are o istorie de peste nouă decenii, în acesta fiind plimbaţi doi regi ai României, dar şi lideri comunişti ca Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Trenul Regal al României a fost comandat de Regele Ferdinand I al României în anul 1926 la uzinele Ernesto Breda / Construzioni Meccaniche din Milano. El a intrat în serviciul Casei Regale a României în 1928, la un an după moartea Regelui Ferdinand, potrivit turismferoviar.ro.

Trenul Regal a fost folosit pentru călătoriile din anii '30 efectuate de Regele Carol al II-lea în diverse comunităţi din ţară şi în călătoriile din străinătate. Trenul a adus pe Regina Mamă Elena în ţară, în anul 1940, când s-a întors din exil.

Tot Trenul Regal este cel care l-a purtat pe Regele Mihai pe drumul exilului, în ianuarie 1948, la câteva zile după ce a fost forţat să abdice (30 decembrie 1947) de către liderii regimului comunist de la Bucureşti.

Potrivit turismferoviar.ro, Trenul Regal devine tren prezidenţial până în anul 1977 când a fost înlocuit de o noua garnitură fabricată în Romania, la fabrica de vagoane Arad.

În acest tren, lideri comunişti precum Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu au purtat discuţii importante cu conducătorul URSS, Nikita Hruşciov, respectiv cu preşedintele SUA, Gerald Ford. Cu Hruşciov, Gheorghiu-Dej ar fi discutat despre trupele sovietice din România, în timp ce Nicolae Ceauşescu ar fi discutat cu Ford despre relaţiile SUA-România.

Trenul Regal a început să fie folosit, din nou, din anul 2012, după o pauză de 64 de ani, de către familia regală. Mai precis, el este folosit periodic de către principesa Margareta pentru călătorii-simbol, de Ziua Naţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite