Spațiile comerciale de pe Aeroportul Otopeni au fost adjudecate. Cine a câștigat licitațiile

0
Publicat:

Spațiile comerciale de pe Aeroportul Otopeni au fost adjudecate, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) la solicitarea „Adevărul”, precizând care sunt firmele câștigătoare.

Doi tineri stau la o masă din Aeroportul Otopeni
Licitațiile pentru spațiile comerciale de pe Aeroportul Otopeni au fost finalizate. Foto CNAB

Potrivit acesteia, licitațiile au fost organizate pentru spațiile comerciale aferente mai multor activități precum duty paid/retail, alimentație publică, vendomate și schimb valutar.

Astfel, pentru duty paid/retail a fost desemnat ofertant câștigător Lagardere Travel Retail Airport S.R.L, pentru alimentație publică, unde au fost licitate 2 pachete de spații (aprox. 55%, respectiv 45% din suprafața totală), ofertanții câștigători sunt Dnata Catering S.R.L. – pentru pachetul 1, respectiv Asocierea City Cafe Express S.R.L., PVP Tasty Food S.R.L., Albert Fast Delivery S.R.L. – pentru pachetul 2.

Pentru profilul vendomate a fost desemnat ofertant câștigător Vending Zone S.R.L.

Pentru profilul schimb valutar a fost desemnat ofertant câștigător Casa de Schimb Valutar Adriatica & Company S.R.L.

Contractele pentru duty paid/retail și alimentație publică (F&B) au fost perfectate pentru o durată de 10 ani, iar contractele pentru vendomate și schimb valutar pentru o perioadă de 5 ani”, a informat CNAB.

În ce privește spațiile duty paid/retail, compania a anunțat că spațiile au fost redeschise parțial publicului/pasagerilor începând cu data de 01.03.2024, și se va finaliza etapizat, pe măsură ce operatorul economic le operaționalizează.

Dnata, amendată în 2021 pentru fixarea prețurilor

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) şase companii care oferă servicii de alimentaţie publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti pentru fixarea preţurilor.

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a încredinţat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spaţiilor cu destinaţie pentru alimentaţie publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cu Trotter şi cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum şi cu Primero Business Consulting (în prezent, Land of Util Tehnology) şi RBK Property Management.

În urma investigaţiei declanşate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenţei a constatat că aceste companii şi-au coordonat politicile comerciale în materie de preţuri, discounturi, promoţii atât prin clauzele contractuale, cât şi printr-o serie de proceduri şi prin modalitatea de derulare a relaţiilor contractuale, astfel încât să îşi alinieze constant preţurile pentru serviciile oferite pasagerilor din aeroport.

În acest fel, concurenţa prin preţ a fost restricţionată, iar pasagerii din aeroport nu au avut posibilitatea de a plăti un preţ mai mic decât cel stabilit în comun de toţi cei din piaţă sau de a alege serviciile în funcţie de preţ.

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Dnata Catering SRL: 6.622.401 lei

2. Food and Beverages Management SRL: 43.558 lei

3. Trotter Management SRL: 8.010 lei

4. City Cafe Express SRL: 148.752 lei

5. RBK Property Management SRL: 104.294 lei

6. Primero Business Consulting SRL (în prezent, Land of Util Tehnology SRL): 3.994 lei

Toate cele şase companii implicate au recunoscut fapta anticoncurenţială, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor.

CNAB a cerut firmelor să ofere prețuri avantajoase

Acum, în 2024, reprezentanții CNAB spun că le-au cerut în mod expres firmelor câștigătoare să ofere consumatorilor prețuri avantajoase.

În cazul tuturor profilelor supuse procedurilor de licitație, CNAB s-a asigurat ca pasagerii să aibă acces la produse și servicii de calitate, la prețuri avantajoase. În același timp, CNAB a solicitat chiriașilor să asigure un nivel ridicat de investiții în amenajarea și modernizarea spațiilor închiriate, oferind un confort sporit și un ambient plăcut în timpul tranzitării aeroportului. Aceste investiții vor fi finalizate la sfârșitul anului 2024”, a precizat compania.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite