Percheziții DNA la Aeroportul Otopeni: Sunt vizate contractele de închiriere a spațiilor comerciale UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA fac, marți dimineață, percheziții la Aeroporul Henri Coandă, la firmele care administrează magazinele duty free și pe cele care comercializează mâncare, fiind vizată modalitatea de încheiere a contractelor de închiriere și prelungirea lor, spun surse judiciare.

Mai multe persoane vor fi duse la audieri. Foto: Arhivă
Mai multe persoane vor fi duse la audieri. Foto: Arhivă

UPDATE 2 Surse judiciare au declarat, pentru Adevărul, că cinci persoane au fost duse la audieri, printre acestea fiind Cătălin Lăscuţ, cunoscut drept "regele duty-free-urilor din România", fiul fostului şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ. El controlează firma Millenium Pro Desing, vizată de anchetă.  La audieri ar fi ajuns un alt afacerist, Cristian Bălan, despre care mai multe publicaţii au scris că ar fi implicat în afacerile de la aeroport şi că ar avea o legătură apropiată cu un procuror DNA. 

UPDATE 1 Surse judiciare susțin că au fost făcute 11 percheziții la persoane fizice și la sediile unor firme, fiind vizate fapte de corupție și asimilate corupției ce ar fi fost comise în intervalul 2022-2023. Mai exact, suspiciunile au legătură cu încheierea cu Compania Națională Aeroporturi a unui contract de asociere în participațiune în ceea ce privește închirierea unor spații din aeroport.

UPDATE  Ca urmare a perchezițiilor DNA, Compania Națională Aeroporturi București anunță că a luat act de ancheta în "legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă".

"Până în prezent, procurorii DNA nu au notificat conducerea Aeroportului și nu au solicitat date sau documente de la nivelul Companiei.

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite", a transmis Compania.

Surse judiciare au declarat pentru Adevărul că se investighează posibile fapte de trafic de influență în legătură cu obținerea contractelor de închiriere pentru spațiile respective și cu prelungirea acestora. Este vorba despre zona magazinelor duty free și despre cea în care funcționează restaurante.

Mai multe persoane urmează să fie duse la sediul DNA, fiind vorba, în principal, despre administratorii societăților care funcționează în spațiile din incinta aeroportului.

Puterea.ro scria, în 2021, că, potrivit unui răspuns al Companiei Naționale Aeroporturi București, pe Aeroportul Otopeni sunt 87 de spații comerciale, dintre care 56 în zona cublică, iar 31 în cea restricționată, cu suprafețe cuprinse între 1 metru pătrat și 500 de metri pătrați. Sursa citată menționa că gradul de ocupare al spațiilor era la acel moment de 98%.

În 2021, Consiliul Concurenței a dat amenzi de aproape 7 milioane de lei firmelor care închiriau spațiile respective.

"Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companiicare oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului InternaționalHenri Coandă București pentru fixarea prețurilor.Aeroportului Internațional Henri Coandă Bucureștia a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cuTrotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero BusinessConsulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management.În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat căaceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi,promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea dederulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciileoferite pasagerilor din aeroport.În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avutposibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de aalege serviciile în funcție de preț ", transmitea instituţia, în martie 2021.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite