Sondaj al Băncii Naţionale: creditarea va scădea şi în această toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile au în continuare o reticenţă faţă de clienţi
Băncile au în continuare o reticenţă faţă de clienţi

Băncile prognozează pentru Trimestrul III o cerere de finanţare în scădere uşoară din partea companiilor, şi revenirea în teritoriu pozitiv a cererii de credite ipotecare, respectiv stabilizarea cererii de credite de consum, arată un sondaj trimestrial realizat de Banca Naţională.

Standardele de creditare au fost mai restrictive în Trimestrul II 2013, atât pentru finanţarea companiilor, cât şi a populaţiei. Cererea de credite din partea companiilor şi cea pentru credite imobiliare din partea populaţiei s-a diminuat, în timp ce în cazul creditelor de consum s-a înregistrat o creştere.

Companiile, percepute ca fiind tot mai riscante

 Standardele de creditare au înregistrat o înăsprire semnificativă în T2/2013, pentru al doilea trimestru consecutiv. Pentru T3/2013, băncile prognozează o înăsprire marginală a standardelor de creditare, fiind vizate în principal creditele pe termen scurt, indiferent de mărimea companiei.

Cererea de credite s-a redus marginal la nivel agregat, însă în structură s-au înregistrat scăderi semnificative pentru segmentul creditelor pe termen lung. Pentru perioada următoare (T3/2013), instituţiile de credit anticipează o diminuare uşoară a cererii de credite din partea companiilor la nivel agregat.

De asemenea, riscurile asociate companiilor au fost percepute de către bănci ca fiind în creştere pentru majoritatea sectoarelor de activitate în T2/2013. Deşi microîntreprinderile şi întreprinderile mici sunt în continuare considerate cele mai riscante categorii de companii, riscul asociat corporaţiilor mai mari a cunoscut, de asemenea, o majorare uşoară în T2/2013.

La nivel agregat, instituţiile de credit au apelat la înăspriri semnificative ale standardelor de creditare aplicabile companiilor în T2/2013 (în procent net de circa 30%), în linie cu aşteptările anterioare. Pentru T3/2013, băncile prognozează scăderea în intensitate a restrictivităţii standardelor creditării.

Creditul imobiliar pentru populaţie va reveni pe plus

Potrivit aceluiaşi sondaj, standardele de creditare au cunoscut înăspriri adiţionale în T2/2013, atât în cazul creditelor imobiliare, cât şi al celor de consum. Pentru T3/2013, instituţiile de credit anticipează încheierea ciclului înăspririlor pentru ambele segmente ale creditării.

Cererea de credite a scăzut semnificativ în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi de terenuri, înregistrând o creştere pe segmentul creditului de consum, în special datorită evoluţiei pozitive a cererii pentru cardurile de credit.

Pe termen scurt (T3/2013), băncile preconizează revenirea în teritoriu pozitiv a cererii de credite imobiliare şi stabilizarea cererii de credite de consum.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite