Băncile-mamă au retras 5 miliarde de euro din România într-un an şi jumătate. Şeful Supravegherii din BNR:„Procesul se va accentua pentru că vor banii înapoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCR şi BRD sunt cele mai mari bănci din România în funcţie de valoarea activelor FOTO Adevărul
BCR şi BRD sunt cele mai mari bănci din România în funcţie de valoarea activelor FOTO Adevărul

Băncile-mamă ale sucursalelor de pe piaţa locală au retras în ultimul an şi jumătate 5 miliarde de euro din România, iar procesul se va accentua în următoarea perioadă întrucât marile grupuri bancare îşi cer banii înapoi.

„În ultimul an şi jumătate 25% din soldul resurselor atrase de la băncile-mamă la nivelul lui 2011 a plecat. Adică s-au plătit înapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finanţări au fost compensate cu suplimentări ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenţa rămânând să fie acoperită din surse locale“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), citat de „Ziarul Financiar“.

Bilanţul total al sistemului încă arată o creştere modestă de 0,3% faţă de 2011, însă la jumătatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% faţă de vârful din iunie 2012.

Îngrijorarea şefului Supravegherii este că atât timp cât creditele neperformante continuă să crească - iar el nu vede vreun semn de oprire, se poate ajunge ca „sursa locală“ să finanţeze neperformanţa. 

„Nu am o problemă cu dezintermedierea în sine. Problema este că neperformanţa tot creşte şi există pericolul ca această neperformanţă să fie finanţată din piaţa locală. Dacă neperformanţa nu este recunoscută prin provizionare corespunzătoare, avem o problemă de prudenţă“, a spus şeful Supravegherii din BNR. 

Citiţi mai multe pe acest subiect pe zf.ro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite