SONDAJ Armata şi BNR sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere
0Nicio instituţie politică nu se apropie de 50% încredere, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“.
Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion reprezentativ de 1.082 persoane cu o eroare maximă admisă de ± 3%, la un grad de încredere de 95. INSCOP Research propune o modalitate diferită de măsurare şi mai ales de comparare a încrederii în instituţii. În această cercetare s-au prezentat respondenţilor liste mai omogene de instituţii, pe patru categorii: instituţii politice, executive, sociale şi/sau private şi internaţionale.
Instituţiile politice, sub 50% încredere
Primăriile sunt cele mai de încredere instituţii politice cu 43,1din răspunsurile valide, urmate de Guvern cu 40,1%, Consiliul Judeţean cu 34,5%, Parlament cu 31,1%, şi Presedinţie cu 27,6%. Instituţiile nou introduse în listă sunt Curtea Constituţională şi partidele politice. Curtea Constituţională este cotată cu multă şi foarte multă încredere de doar 28,7%.
INSCOP crede că rezultatul se datorează faptului că, probabil, o parte a votanţilor de la referendumul pentru demiterea preşedintelui plasează, într-o anumită măsură, „vina“ eşecului asupra Curţii. Partidele politice au cel mai scăzut scor de încredere cu 18,5% din răspunsurile valide. Inscop avertizează că încrederea scăzută în Parlament şi în partide, două dintre fundamentele instituţionale ale unui regim democratic, sunt indicatori îngrijorători care împreună cu scăderea participării politice pot reprezenta un semn evident de criză a democraţiei româneşti. În cazul instituţiilor executive rămân aproape neschimbate cifrele încrederii în Armată (64,3% din răspunsurile valide), Poliţie (48,5% din răspunsurile valide), SRI (47% din răspunsurile valide), DNA (44,2% din răspunsurile valide). Cel mai mare număr de non-răspunsuri (7,5%) s-a înregistrat în cazul Serviciului Român de Informaţii. Nou introdusă în sondaj, BNR are o cotă de încredere de 47,2% din totalul populaţiei şi 50,3% din răspunsurile valide. INSCOP explică încrederea în BNR prin aceea că publicul o vede ca un factor de stabilitate economică.
Băncile şi patronatele, cea mai mică încredere
Biserica este în continuare cea mai apreciată instituţie cu 69,1% din răspunsurile valide. 49% din românii care au răspuns la întrebare au încredere în universităţi. Presa este cotată cu un nivel de încredere de 40,2% din totalul populaţiei, 41,9% din răspunsurile valide. Coexistenţa opiniilor politice diferite este apreciată de respondenţi, explică INSCOP nivelul ridicat de încredere.
30,4% din totalul populaţiei are încredere în ONG-uri, iar în sindicate 26,1% din români. Scăderea încrederii în sindicate este explicată de INSCOP prin modul negative în care presa a înfăţişat sindicatele în ultima perioadă. Băncile şi patronatele se bucură de cea mai mică încredere din cauza percepţiei că nu sunt parteneri economici şi sociali, mai ales în contextul crizei, interpretează INSCOP.
FMI, grad mare de neîncredere
46,3% din români au încredere în NATO şi 45,5% din totalul populaţiei în ONU. Comisia Europeană, deşi acuzată în repetate rânduri pe anumite media că ar fi vinovată de agravarea crizei politice din România, are un grad de încredere de 39,6% din totalul populaţiei, 45,5% din totalul răspunsurilor valide. Cel mai prost văzută instituţie internaţională, dintre cele măsurate, este Fondul Monetar Internaţional (24,3% din totalul populaţiei şi 27,7% din răspunsurile valide), explicabil în contextul politicilor de austeritate puse pe seama acordului cu FMI.